U trendu

Vučić: Zamisao o rešavanju izbegličke krize smo čuli ali ne i zadatke

Na sastanku vodja Evropske unije i Zapadnog Balkana čuli smo zamisao o koracima za sveobuhvatno rešavanju izbegličke krize, ali ne i konkretan zadatak, izjavio je večeras u Briselu srpski premijer Aleksandar Vučić.

Srpski premijer je po završetku zasedanja koje je nastavljeno radnom večerom, rekao da je zadovoljan, jer je bar imao priliku da čuje mišljenja drugih premijera, predsednika i dodao da se nada se da će svi biti u stanju da krenu u rešavanje ove krize.

„Hteli smo da čujemo i šta očekuju od Srbije da učini ako Nemačka i Austrija zatvore granice, da li da Srbija postane ‘zaštitna zona’, o tome smo pričali dan ranije u Bugarskoj“, naveo je Vučić.

„Nisam siguran da ćemo doneti zaključak o nečemu što bi bilo veoma korisno odmah, ali sam siguran da jedni druge razumemo i da ćemo biti sposobni da preduzmemo zajedno akcije u budućnosti i da ćemo biti u stanju da prebrodimo sve svadje, probleme, svaljivanja krivice“, objasnio je srpski premijer suštinu sastanka.

A, kako je želeo da naglasi, „ključne stvari su da se ojačaju šengenske EU granice i prebacivanje migranata iz jedne u drugu zemlju“.

„Postavio sam“, dodao je Vučić, „važno pitanje o tome šta svi možemo učiniti i rekao da, ako recimo Hrvatska trajno prihvati da primi dve i po hiljade izbeglica, Srbija u skladu s brojem stanovnika može primiti tri hiljade izbeglica, ali se postavlja pitanje šta ako ti ljudi ne žele da ostanu u našim zemljama“.

„Da li ćemo ih strpati u zatvor? Pretpostavljam da nećemo i to jeste pitanje“, dodao je on.

Srpski premijer je ponovio da Srbija neće graditi zidove i ograde i nastojaće da se nadje sveobuhvatno evropsko rešenje jer to može pomoći dvema ili tri zemljama, a nije nikakvo celovito rešenje.

„Pričali smo o predlogu rešenja koje je dao predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i u tome nema ničeg problematičnog što treba da učinimo“.

A, istakao je srpski premijer, „to je bila korisna rasprava i siguran sam da ćemo neke rezultate svi mi biti u stanju da ostvarimo idućih nedelja i meseci, ali jasno je da ta kriza ne može da se reši kroz nekoliko nedelja ili meseci, već će korak po korak biti bolje“.

„Ukazao sam da je Srbija kao mala zemlje primila u prolazu najveći broj migranata a tražio sam da cujemo koje je to rešenje sveobuhvatno i na kojim se koracima insistira i kakva je to ideja, rekavši da će to Srbija ostvariti u skladu s evrpskim vrednostima. Mislim da smo čuli kakva je to ideja ali taj konkretan zadatak to mismo čuli“, kazao je Vučić .

„Mislim da ćemo svi učiniti najbolje što možemo da zbrinemona pravi način te ljude, pokažemo tolerantno lice“, naveo je on.

Na pitanje novinara da li je dobio garancije da Nemačka i Austrija neće zatvarati granice, Vučić je uzvratio da nije tražio od Nemačke i Austrije, koje su na sebe preuzele najveći teret izbeglica, jemstvo da one neće zatvarati granice.

Jer, kako je rekao, „kako mislite da bih ja mogao reći Angeli Merkel: molim primite još par miliona izbeglica, jer za nas neće biti prikladno da se bavimo tom krizom ako vi tako ne postupite, a to bilo nepristojno i uvredljivo“. 

Vučić je istakao da je EK najavila da će Srbija dobiti neku finansijsku, mada ne baš veću pomoć za rešavanje pitanja izbeglica, podsetivši da glavni teret snose Nemačka i Austrija, ali Srbija, kako je ukazao, gradi bedeme niti koristi suzavac protiv migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)