U trendu

Vučiću je otkazana poseta zbog Savamale i medija

Pokret „Dosta je bilo“ ocenio je danas da je poseta premijera Aleksandra Vučića Briselu i Njujorku zapravo otkazana i da su razlozi za to slučaj rušenja u Savamali i, kako se navodi, medijski linč opozicije i istaknutih gradjana.

„Predstavnici Evropske unije i SAD otkazali su posete mandataru zakazane za kraj juna. Razlog za to su Vučićeve izjave u kojima je branio protivzakonito rušenje privatne imovine u Savamali, kao i medijski linč koji mandatar sprovodi nad opozicijom i istaknutim gradjanima preko Informera, Pinka i Studija B“, navodi se u saopštenju Pokreta „Dosta je bilo“.

Taj pokret je dodao da je „jasno da je mandatar glavni i odgovorni urednik gotovo svih medija u Srbiji“ i da ih koristi za linčovanje neistomišljenika i lični obračun sa političkim protivnicima.

„Vučić ne razume da bez opozicije, kritike i slobodnih medija ne postoji demokratija i da je pokušaj kriminalizacije svih koji imaju drugačije mišljenje put u diktaturu. To konačno uvidjaju i zvaničnici EU i SAD koji su i sami postali meta Vučićevog propagandnog tima. Uz podršku noćnom rušenju u Savamali, nepoštovanje privatne imovine, neoglašavanje policije i tužilaštva, ovakvo ponašanje Vučića predstavlja grubo kršenje vladavine prava. Očigledno je da su maske konačno pale i da se Vučić razotkrio kao glavni izvor nestabilnosti“, dodaje se.

„Dosta je bilo“ je ukazao da su vladavina prava, sloboda medija i političkog delovanja, nepovredivost privatne imovine, nezavisno sudstvo, policija i tužilaštvo osnovne vrednosti na kojima su zasnovane SAD i sva uspešna društva u EU.

„Pokret ‘Dosta je bilo’ pozdravlja odluku zvaničnika EU i SAD kojom svoju politiku u Srbiji vraćaju tim suštinskim vrednostima“, navodi se u saopštenju.

Mediji u Srbiji javili su ranije da je Vučić otkazao posetu Briselu 21. juna, kao i susrete u Americi dva dana kasnije, koju je trebalo da poseti povodom prvog leta „Er Srbije“ na relaciji Beograd-Njujork.

Prema pisanju današnje Politike, odluka o otkazivanju puta u Brisel i ranije ugovorenih susreta s visokim zapadnim zvaničnicima donesena je tokom vikenda posle telefonskih kontakata koje je Vučić imao s najvišim predstavnicima Evropske unije.

List navodi da su zapadni sagovornici obavešteni da Vučić neće ići u Brisel sve dok se ne formira Vlada Srbije, „ma ko da je formira“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar