U trendu

Vučiću uručena nova britanska rezolucija o Srebrenici

Premijeru Aleksandru Vučiću uručena je danas nova, izmenjena varijanta britanske rezolucije o Srebrenici, u koju su uneti elementi ruske rezolucije, potvrđeno je iz najmanje dva izvora.

Prema izvorima Tanjuga, Vučić je novi tekst britanske rezolucije dobio po dolasku u Budimpeštu, gde danas sa Viktorom Orbanom predsedava zajednočkoj sednici dve vlade.

U prvoj varijanti britanskom rezolucijom osuđen je zločin počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je označen kao genocid.

Ruskom rezolucijom osuđuju se „najteži zločini koji zabrinjavaju međunarodnu zajednicu kao celinu, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad osobama različitog etničkog porekla i veroispovesti“.

Beogradski Blic saznaje da je u novom tekstu ublažen deo na koji je premijer Vučić imao primedbu, a koji se odnosio na seksualne zločine.

U novom tekstu britanske rezolucije sada piše da su seksualne zločine činili svi učesnici u konfliktu, a naglašeno je da postojanje genocida ne sme da se negira.

Vučić razmišlja da 7. jula prisustvuje sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar