U trendu

Vulin: Gavrilo Princip slobodu stavio ispred života

Radovi na postavljanju spomenika Gavrilu Principu su završeni, a predstavnici vlade i grada poručili su da se Beograd i Srbija odužuju čoveku i sanjaru, koji je slobodu stavio ispred svog života.

Radove na postavljanju spomenika u Finansijskom parku, na uglu Nemanjine i Sarajevske, a koji je poklon Republike Srpske su obišli ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradski menadžer Goran Vesić.

„Ako postoji ličnost u srpskoj istoriji na čiju ulogu se ne može baciti senka i ne može se pitati zašto je nešto uradio i ne može se staviti ni najmanja sumnja u iskrenost i patriotizam onoga što je uradio, onda je to Gavrilo Princip“, rekao je Vulin.

Ističući da će se Beograd, posle 101 godine, odužiti „jednom sanjaru i čoveku koji je stavio slobodu ispred svog života“, Vulin je rekao da je Princip najbolja personifikacija onoga što Srbija jeste – bezuslovna težnja za slobodom.

„Srpski narod se može definisati jednom jedinom reči – sloboda. Gavrilo Princip jeste ta sloboda“, rekao je Vulin i dodao da 101 godinu kasnije zahvalna Srbija hoće da mu oda priznanje i da mu se oduži.

To je, kako je ocenio, promena odnosa prema našoj prošlosti, jer smo, ranije, zbog drugih često okretali glavu od sebe i svoje istorije i dopuštali da tuđi istoričari i kvalifikacije određuju srpsku istoriju.

„To više nećemo jer ovo je naša istorija, naša sloboda i naš Gavrilo“, rekao je Vulin koji se zahvalio premijeru Aleksandru Vučiću na čiju inicijativu se postavlja spomenik, kao i Republici Srpskoj koja je pokazala koliko smo bliski i važni jedni drugima.

Ceremonija otvaranja spomenika će danas, prema Vulinovim rečima, biti veoma svečana, a obratiće se najviši državni zvaničnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.