U trendu

Vulin traži da se EU izjasni o politici Hrvatske

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin zatražio je danas od svetske javnosti i Evropske unije da se izjasne o politici Hrvatske i da potomcima jasenovačkih žrtava kažu da li će kazniti i zaustaviti vredjanje žrtava.

On je u saopštenju zatražio da EU kaže da li će kazniti i zaustaviti vredjanje žrtava i da li će suditi na isti način onima „koji slave streljane hrvatske naciste u Blajburgu kao što sudi onima koji slave streljane nemačke naciste u Nirnbergu“.

Vulin je naveo da je polaganjem venaca na grob streljanim ustašama u Blajburgu rukovodstvo Hrvatske „bespovratno i javno izabralo stranu, ustašku“.

„U državi u kojoj ima opravdanja za državnu ceremoniju na ustaškim grobovima ne može biti mesta za sećanje na njihove žrtve. Gde ima mesta za mrtve ustaše nema i mesta za žive Srbe“, naveo je Vulin.

U Blajburgu je danas, pred oko 15.000 ljudi, obeležena 71. godišnjica stradanja pripadnika NDH i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, ali i civila, a na komemoraciji pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske učestvovali su predstavnici hrvatskog državnog vrha.

Predsednik Sabora Željko Rajner rekao je u govoru da se u Blajburg nije došlo zbog žaljenja za NDH ili radi slavljena ustaških zločina, već „isključivo da iskaže duboki pijetet prema nevinim žrtvama komunističkih zločina“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar