U trendu

Vulin: Vučića su želeli mrtvog

Ministar za rad Aleksandar Vulin oštro je kritikovao vlasti BiH zbog napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije zločina u Potočarima, ocenjujući da je očigledno da su srpskog premijera „želeli mrtvog“.

„BiH može da bira između dva ponuđena odgovora na pitanje zašto se desio pokušaj ubistva srpskog premijera. Prvi je da nisu organizovana država, jer ne mogu da obezbede čak ni jednog tako visokog gosta, i drugi da su država opasnih namera u čijim redovima se nalaze oni koji mogu da pokušaju da ubiju predsednika srpske vlade. Mislim da odgovor na ovo pitanje može dati samo nepristrasna istraga“, rekao je Vulin“.

On naglašava da se sve spremalo unapred i da su hrabrost i veština premijerovog obezbeđenja i sprečile ubistvo.

Siguran je i da se u Srbiji to nikada ne bi desilo i da niko nikada nije doživeo ni blizu onome što je doživeo naš premijer.

„Mi ćemo sprovesti svoju istragu, a daje nam uverenje i to što je EU pokrenula to pitanje. Tražićemo odgovor i insistirati na njemu sve dok ga ne dobijemo“, naglasio je Vulin.

Na konstataciju lista da neki u BiH čak tvrde da je krivo premijerovo obezbeđenje, Vulin je odgovorio je „po njima kriv gost što su ga napali domaćini, a nisu krivi domaćini što nisu zaštitili gosta“.

„Zašto Bakir Izetbegović nije koračao uz Vučića, da li je moguće da nijedan funkcioner BiH nije imao zadatak da bude uz našu delegaciju. Vučić je pokazao ličnu hrabrost. Da li je krivo njegovo obezbeđenje što nije pucalo u masu? On je dao striktno naređenje da ni pod kojim uslovima ne koriste oružje. Možete li da zamislite obezbeđenje bilo kog državnika da u ovakvim situacijama ne puca?“, ističe Vulin.

Vulin se saglasio i sa konstatacijom beogradskog dnevnika da su iz Evrope pristigle prilično blage reakcije na napad na Vučića.

„Mislim da su reagovali kao i gospođa Mogerini. Njena prva reakcija bila je sramno blaga. A onda se ispravila – poslušala je naš stav i zatražila istragu. Ovo je dobra prilika da se promeni slika o Srbima i da mnogi prestanu da veruju istini koju su oni napravili po sebi i za sebe. Svet je okretao glavu od istine o Srbima, jer je u tom trenutku trebalo opravdati bombardovanje Srba, stvaranje novih država, komadanje naše zemlje. „Šarli ebdo“ se ne bi desio da nije bilo takvog odnosa prema islamskom fundamentalizmu u Bosni.

Vučić je napadnut po izgovorenoj lozinki „Alahu akbar“. Očigledno je da su ga želeli mrtvog. Ko to bude zanemario, taj je ili naivan ili zlonameran“, dodao je ministar Vulin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar