U trendu

Za devet meseci 34 žrtve trgovine ljudima u Srbiji

U devet mesci ove godine registrovane su 34 žrtave trgovine ljudima u Srbiji, medju kojima je 11 maloletnika, rekla je danas Katarina Ivanović iz oganizacije ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima.
Ivanović je na predstavljanju šestomesečnog izveštaja koalicije Preugovor o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, rekla da su žrtve uglavnom bile izložene seksuanoj eksploataciji, i da je najčešće reč o ženama i devojčicama.

Usled izbegličko-migrantske krize za 34 osobe je konstatovano da su pod rizikom od trgovine ljudima, ali nije došlo do identifikacije, rekla je ona.

Ona je rekla da u borbi protiv trgovine ljudima u prethodnih šest meseci nije bilo većeg napretka već je taj period obeležila stagnacija.

Ivanović je navela da je prosečna kazna za to krivično delo četiri i po godine što je, kako je rekla, oko zakonskog minimuma.

Predstavnica organizacije ASTRA je ukazala da žrtve trgovine ljudima ne mogu da ostvare svoja prava već da se obično tretiraju kao izvor informacija. Kao pomak je izdvojila reorganizaciju policije kada je reč o istragama trgovine ljudima.

Ivanović je rekla i da je Srbija propustila da kandiduje svog kandidata u telo Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima, GRETA, uprkos apelima nevladinih organizacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.