U trendu

Za obnovu zdravstvenih ustanova 700 miliona dinara

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je danas da je za rekonstrukciju 164 bolnica i domova zdravlja obezbedjeno više od 700 miliona dinara.

Lončar je novinarima u Beogradu rekao da će dinamika obnove 164 bolnice i domova zdravlja zavisti od „stanja na terenu“.

„Imate jedan deo što vidite na terenu, a ima i jedan deo koji se ne vidi, kao što su instalacije. Plan je da to bude završeno do polovine sledeće godine da bi se prešlo na fasade“, kazao je Lončar.

Komentarišući način na koji je raspisana javna nabavka, Lončar je rekao da je Uprava za javne nabavke dala sugestiju o toj proceduri, jer je reč o novcu iz budžetske rezerve, koji mora da se potroši do 31. decembra.

Lončar je izjavio i da će biti formirana radna grupa u kojoj će biti predstavnici sindikata i Lekarske komore (LKS) koja će na šestomesečnom nivou pratiti sve slučajeve napada na medicinsko osoblje.

„Mi više ne apelujemo. Mi insistiramo, zahtevamo da ne postoji nijedan razlog da dodje do bilo kakvog incidenta u zdravstvenoj ustanovi. Ako se nastavi, tražićemo najhitniju promenu zakona i da se to najoštrije kazni“, kazao je Lončar novinarima u Beogradu.

Nakon sastanka sa predsednicom LKS Vesnom Jovanović, zaštitnikom gradjana Sašom Jankovićem, poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem, predstavnicima sindikata zdravstvenih radnika, Lončar je rekao da je pre par dana bio pokušaj da se baci bomba na jednoj klinici u Beogradu, kao i da su se u prošlosti dešavali česti napadi na zdravstvene radnike.

On je kazao da ne postoji nijedan razlog za takve napade i da su pacijenti i lekari na istom zadatku.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je kazao da je „gotovo apsurdno da se u 21. veku priča o fenomenu nasilja u zdravstvenim ustanovama“.

„Mora se insistirati na tome da država oštro i krajnje odlučno reaguje na to nasilje merama koje sada ima na raspolaganju, ako te mere nisu artikulisane na dobar način, onda izmenama krivičnog zakonodavstva“, naveo je on.

Direktorka LKS Vesna Jovanović je navela da ne treba praviti polarizaciju izmedju pacijenata i zdravstvenih radnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.