U trendu

Za odlazak Vučića u Srebrenicu 64 odsto

Istraživanje agencije Faktor plus pokazalo je da 64 odsto građana smatra da premijer Srbije Aleksandar Vučić treba da prisustvuje komemoraciji masakra u Srebrenici 11. jula, prema danas predstavljenim rezultatima ankete „Politički barometar“.

„Građanstvo Srbije je dosledno, osuđuje srebrenički masakr, ne smatra ga genocidom, što su to odluke međunarodnih institucija, ali prepoznaje dobru nameru u gestu premijera Srbije i njegovoj spremnosti da putuje u Srebrenicu“, rekao je politički analitičar Dejan Vuk Stanković na predstavljanju rezultata istraživanja.

Odlaskom u Srebrenicu, kako smatra 38 odsto ispitanika, Vučić bi podstakao proces pomirenja Srba i Bošnjaka o otvorio prostor za dobrosusedske odnose Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prema Stankovićevim rečima, 26 odsto podržava odlazak Vučića u Srebrenicu pod uslovom da primi zvaničan poziv i da mu ne bude uskraćeno gostoprimstvo.

Protiv odlaska je 21 odsto ispitanika, sa obrazloženjem da nije bilo sličnih poteza sa bošnjačke strane, rekao je Stanković uz napomenu da je istraživanje sprovedeno pre odluke švajcarskih vlasti da izruče ratnog zapovednika odbrane Srebrenice Nasera Orića BiH, umesto Srbiji.

Većina građana, njih 54 odsto, osuđuje masovni zločin koji su počinile srpske snage u julu 1995. godine u Srebrenici, ali čak 28 odsto smatra da zločina uopšte nije bilo, dok 18 odsto nema stav.

Čak 70 odsto ne smatra da je taj zločin bio genocid, jer ne veruju presudma Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, dok se 21 odsto slaže da je u pitanju genocid, a devet odsto nema stav.

Upitani da li će predložena Rezolucija o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN uticati na status Republike Spske, 44 odsto je odgovorilo da neće, jer je RS zasnovana na Dejtonskom sporazumu koji je još na snazi i teško se menja. Da će Rezolucija uticati negativno smatra 36 odsto, dok 20 odsto ne zna ili nema stav.

Prema rezultatima „Političkog barometra“ o rejtingu stranaka, Srpska napredna stranka je i dalje daleko najjača partija sa 50,5 odsto podrške birača.

Sledi Socijalistička partija Srbije sa 9,7 odsto bez koalicionih partnera, Demokratska stranka sa sedam i Srpska radikalna stranka sa 6,4 odsto, a od drugih stranaka, prema oceni Stankovića, cenzus bi mogla preći još samo koalicija Dveri-Demokratska stranka Srbije, koje su pojedinačno ispod cenzusa.

Kada bi se izbori održali u nedelju izlaznost bi bila 48 odsto, 26 odsto građana ne bi glasalo, a 26 odsto je neodlučno.

Rad premijera Aleksandra Vučića podržava 56 odsto građana, 29 odsto ne podržava, a ostali nemaju stav. Vučića takođe smatraju najboljim zastupnikom evropskih vrednosti i ideja, po čemu je, sa 44 odsto, ispred lidera DS Bojana Pajtića sa 24 odsto.

Ono što radi i govori predsednik Srbije Tomislav Nikolić podržava 34 odsto ispitanika, a rad ministra spoljnih poslova Ivice Dačića podržava 33 odsto.

Dačića takođe smatraju najautentičnijim levičarem u Srbiji. Njega autentičnim predstavnikom levice smatra 26 odsto, njegovog stranačkog kolegu iz SPS-a Branka Ružića 20 odsto, a lidera Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) 22 odsto.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 18. do 25. juna na uzorku od 1.250 ispitanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar