U trendu

Zabrinjavajuće stanje u medijima

Predstavnica OEBS-a zadužena za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas da je zabrinjavajuće stanje u medijima na celom zapadnom Balkanu, a ocenila je i da je prisutna cenzura.

„Država treba da omogući institucije koje će štititi građanje, novinare i medije“, poručila je Mijatović koja se putem internet veze uključila i učestvovala na skupu Sloboda medija koji je u Beogradu organizovao magazin Njuzvik (Newsweek).

Ona je istakla da države zapadnog Balkana rade na medijskom zakonodavstvu, ali da se izbegava realno sagledavanje i priznavanje stvarne situacije.

„Novinari se suočavaju sa ekonomskim problemima, a svedoci smo i nedostatka solidarnosti“, ocenila je Mijatović.

Prema njenim rečima, novinari i njihove porodice izloženi su pretnjama, a vlade još nisu spremne da novinare puste da rade svoj posao.

Kada je reč o odgovornosti samih medija, ona smatra da se odgovorno izveštavanje neretko definiše kao odsustvo kritike prema onima koji su moćni i koji su na vlasti.

Predsednik Upravnog obora Asocijacije medija Zoran Sekulić ocenio je da zbog loše ekonomske situacije neki vlasnici medija u Srbiji sami pristaju na to da budu pod nečijim uticajem, kako bi zaštitili ili unapredili svoj posao.

Sekulić je kao problem istakao i pad tiraža dnevnih novina koje redovno kupuje svega 10 odsto stanovništva.

On je upozorio da se zarad povećanja tiraža kao problem javlja tabloizacija medija i senzacionalističko novinarstvo.

Pored različitih vrsta uticaja, on je kao problem u srpskim medijim istakao i netransparentnu vlasničku strukturu.

Na današnjem skupu govorilo se i o istraživačkom novinarstvu, koje je, kako je ocenjeno, u Srbiji daleko od onoga što bi trebalo da bude i još uvek je u povoju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.