U trendu

Zadržavamo pravo da Prištini oduzmemo broj

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Srbija zadržava pravo da povuče pozivni broj za geografsku oblast koji je ustupila privremenim institucijama na KiM na raspolaganje.

„Ukoliko Priština ne bude poštovala odredbe sporazuma koje se odnose na slobodan i nesmetan rad Telekoma Srbija ili raspolaganje imovinom, na šta su se prvi put obavezali, Srbija zadržava pravo da povuče pozivni broj za geografsku oblast koji je ustupila privremenim institucijama na KiM na raspolaganje“, rekao je Đurić za „Politiku“od srede.

On smatra da je sporazumom iz Brisela pokrajinska vlast priznala srpsku državnu telekomunikacionu kompaniju kao legalnog operatera koji će svoju mrezu sa sadašnjih sedam odsto proširiti na četvrtinu pokrajine što će omogućiti da Srbi južno od Ibra posle nekoliko godina ponovo dobiju pristup fiksnoj i mobilnoj telefoniji „Telekoma Srbija“.

Đurić je objasnio i da Srbija od Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) kao njen član podnosti zahtev za pozivni broj i to je naš broj.

Austrija će poslati pismo kojim obavestava ITU da su Beograd i Pristina postigli dogovor o telekomunikacijama i obavestava o sadrzini tog dogovora.

„Srbija kao titular traži broj i raspolaže brojem i on biva zaveden kao Kosovo * (zvezdica) – Rezolucija 1244 SBUN“, naveo je Đurić.

On je rekao i da će se iz Beograda i dalje okretati za Prištinu pozivni broj 038 za fiksnu telefoniju i svi pozivni brojevi za pokrajinu tarifiraće se kao i svi drugi međugradski pozivi unutar Srbije.

„Građani neće da biraju +383 kada zovu iz bilo kog grada Srbije. Nacionalna tarifa je jedinstvena za pozive u fiksnoj mreži“, istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, pozivni broj +383 koristiće „samo oni koji sada koriste brojeve za Monako ili Sloveniju“, a što se tiče mobilne telefonije neće se okretati dodatni pozivni broj, već samo brojevi 064 ili 065.

Upitan šta će biti za dve godine ako Telekom ne ostane operater na Kosovu, Đurić kaze da će Telekom Srbija nastaviti da funkcionise kao i do sada i posle tog perioda jer ima dozvolu od Ratela za celu teritoriju zemlje računajući i KIM, a koja je validna narednih pet godina.

On je dodao i da će Telekom Srbija svakako konkurisati na tenderu, ali je pitanje kada će to biti održano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar