U trendu

Zakon o platama u septembru

Zakon o platama u javnom sektoru treblo bi da uđe u skupštinsku proceduru u septembru, a njegova puna primena se očekuje sa novim budžetom, izjavio je državni sekretar za državnu upravu i lokalnu samoupravi Ivan Bošnjak.
Bošnjak je za Televiziju Kragujevac rekao da zakonom o platama predviđeno, za sve zaposlene u javnoj upravi, uređivanje plata zasnovano na jedinstvenim pravilima kako bi se obezbedila primena principa “jednaka plata za rad jednake vrednosti“.

Taj princip se postiže popisom svih radnih mesta u javnom sektoru, njihovim vrednovanjem i dodeljivanjem iste osnovne plate za svako radno mesto iste vrednosti, rekao je Bošnjak u četvrtak uveče.

Zakonom će biti uređene plate i sva druga primanja u zdravstvu , prosveti,kulturi, administraciji, javnim agencijama, naveli su u Ministarstvu.

„U masi će praktično biti isti novac ali raspoređen na pravedniji način, odnosno u predlog je da radna mesta budu razvrstana u 12 platnih grupa i oko 60 platnih razreda čija će vrednost biti određena odgovarajućim koeficijentom“, rekao je Bošnjak.

Prema navodima Ministarstva, to konkretno znači da će se vrednovati posao koji se obavlja u javnom sektoru bez kriterijuma koji bi uslovili da se plate razlikuju u odnosu na mesto rada, odnosno plata lekara ili profesora koji rade isti posao biće ista bez obzira na mesto rada.

“Ista vrsta posla biće isto nagrađena, biće sankcionisane najveće plate koje su bile prevelike jer smo imali smo čudnu i demagošku politiku gde su ljudi na određenim ključnim pozicijama radili važan posao za državu, a imali male plate pa su gurnuti u korupciju. Na drugoj strani imali smo minimalne plate za veoma opterećene ljude. Svako treba da bude nagrađen za svoj posao adekvatno spram odgovornosti“, rekao je Bošnjak.

On je dodao da je akcenat na obrazovanju i zdravstvu, da se na adekvatan način odvoji stručni deo posla i pružanje prave usluge od administrativnog dela i tehničkog posla.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar