U trendu

Zakon o Trepči prepreka u dijalogu Beograda i Prištine

Usvajanje zakona o „Trepči“ predstavlja prepreku u dijalogu između Beograda i Prištine, a negativne reakcije je naročito izazvao način na koji je taj zakon usvojen, rekao je večeras u Savetu bezbednosti UN šef UNMIK-a Zahir Tanin.

On je, otvarajući putem video-linka sednicu SB UN u Njujorku na kojoj se razmatra Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNIMK-a, napomenuo da je to poslednji izveštaj Ban Ki-muna na toj funkciji.

Govoreći o zakonu o „Trepči“, Tanin je naveo da su članovi parlamenta imali manje od 48 sati da pročitaju nacrt zakona, a da prostora za analizu teksta nije ni bilo, što je izazvalo snažan protest srpske zajednice i zvaničnog Beograda tako da su predstavnici kosovskih Srba obustavili učešće u kosovskim institucijama vlasti.

Šef UNMIK-a je konstatovao da na Kosovu postoje poteškoće u postizanju političkog konsenzusa, pri čemu sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom ostaje neratifikovan, „sa posledicama po liberalizaciju viznog režima za Kosovo“.

„To bi moglo imati posledice i po normalizaciju odnosa sa Beogradom“, upozorio je šef UNMIK-a, istakavši da se normalizacija odnosa Beograda i Prištine smatra važnim prioritetom.

Prema njegovim rečima, u procesu dijaloga se ostvaruje napredak, uključujući po pitanju slobode kretanja, a podsetio je i da je nedavno uspešno postignut sporazum o telekomunikacijama.

„Za razliku od toga, manje je vidljiv napredak o primeni dogovora o uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO)“, konstatovao je Tanin.

On je, takođe rekao da otprilike isti broj kosovskih Albanaca i kosovskih Srba – više od 50 odsto njih sa obe strane – smatra da ZSO treba da poboljša bezbednost kosovskih Srba.

Ocenivši da proces političkog i društvenog pomirenja moraju da se dopunjuju međusobno, naglasio je da je politički dijalog praćen nephodnim napretkom na nivou zajednica i pohvalio napore u pravcu pomirenja na opštinskom nivou sa čim se, kaže, slažu i UN i EU.

Tanin navodi i da je političko nasilje na Kosovu prethodnih meseci nešto utihnulo, ali da ostaju različiti stavovi opozicije i vladajuće stranke, te da ostaje duboko polarizovana politicka atmosfera što, upozorava on, nije dobro za Kosovo.

On kaže i da je i dalje veliki broj nerešenih slučajeva nestalih lica i naglašava da pravo na bezbedan povratak raseljenih lica ostaje suštinsko.

Pohvalio je odlučnost u proceusiranju slučajeva korupcije na visokim nivou i konstatovao napredak u naporima da se uspostavi pravna država što, istakao je, treba podržati.

S druge strane, Tanin ističe da je na Kosovu nezaposlenost i dalje visoka, pri čemu mlade često privlače „alternativne priče“, a takođe ukazuje na i dalje postojeću pretnju od ekstremizma i terorizma pri čemu je, po njegovom mišljenju, potrebno sprovođenje zakona.

„UNMIK se trudi da efikasnije odgovori na svakodnevne izazove na Kosovu. Od ključne važnosti je komunikacija sa kosovskim institucijama i tu ima poboljšanja, što je od koristi za sve strane“, zaključio je Tanin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.