U trendu

Zakon o viškovima hrane posle izbora

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas u Nišu da će vrlo brzo nakon izbora u Srbiji biti donet Zakon o viškovima hrane, kako bi bi bili iskorišćeni svi viškovi hrane.

Prema njegovim rečima, na taj način će biti iskorišćeni svi viškovi, koje pripremaju javne institucije poput studentskih centara i domova za stare.

Vulin je u sedištu Crvenog krsta u Nišu prisustvovao podeli prvih kuvanih obroka ekonomski ugroženim licima iz viškova hrane kuhinje Studentskog centra.

On je podsetio da je projekat podele viškova hrane počeo prošle godine u Kragujevcu.

„Do sada je u tom gradu ekonomski ugroženim licima podeljeno više od 16.000 obroka koji nikoga nisu koštali ni jedan jedini dinar. Reč je o kvalitetnoj hrani proverenoj u Institutu za javno zdravlje“, kazao je Vulin.

Kako kaže, očekuje se da se nakon Niša, projektu podele viškova hrane priključe i drugi gradovi u kojima postoje javne institucije koje se bave pripremom hrane.

„Niko nije srećan što postoje ljudi kojima je potreban besplatan obrok. Medjutim, ukoliko postoje, treba da im barem ublažimo muku bez dodatnih troškova, samo boljom organizacijom“, izjavio je Vulin.

Direktor Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu Zoran Jović rekao je da će besplatan kuvani obrok iz viškova hrane u Nišu za početak dobijati 44 ekonomski ugrožena lica koja ne ispunjavaju kriterijume da se hrane u Narodnoj kuhinji.

Pravo na obrok u Narodnoj kuhinji u Nišu imaju samo siromašna, radno nesposobna lica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.