Zašto političari imaju uvid u MUP-ove dnevne biltene događaja?

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je uputio MUP-u Srbije upozorenje da obavlja nedozvoljenu obradu podataka. Poverenik je posle predstavke građana, tokom nadzora u MUP-u utvrdio da ovo ministarstvo lične podatke građana obrađuje u „Dnevnim biltenima događaja” i da ih zatim bez zakonskog osnova dostavlja drugim organima vlasti ili osobama, a da pri tome „svrha obrade nije jasno određena”. MUP-u je naloženo da u roku od 15 dana od prijema upozorenja obavesti poverenika o merama i aktivnostima preduzetim za otklanjanje uočenih nepravilnosti, navedeno je juče iz kancelarije Rodoljuba Šabića.

Foto: Beta

Foto: Beta

Utvrđeno je, saopštio je poverenik, da MUP u Zbirci podataka „Dnevnih događaja” obrađuje informacije o krivičnim delima i prekršajima, intervencijama policije na uspostavljanju javnog reda i mira, saobraćajnim nesrećama, ugrožavanju ljudi i imovine od elementarnih nepogoda. Ovde se nalaze i podaci o ličnosti građana.

Ove informacije se osim krugu ovlašćenih lica u MUP-u, dostavljaju i širokom krugu spoljnih korisnika. Tako se, navodi Šabić, podaci o ličnosti dopremaju predsedniku Srbije, premijeru, predsedniku Narodne skupštine, potpredsedniku vlade, Vrhovnom kasacionom sudu Srbije, Odboru za odbranu i bezbednost, Republičkom javnom tužiocu, specijalnom tužiocu, Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA).

Na nivou policijskih uprava, ovi podaci dostavljaju se selektivno: predsednicima sudova, tužiocima, načelnicima okruga, gradonačelnicima, predsednicima opština, predsednicima gradskih i opštinskih skupština, načelnicima centara BIA.

„Reč je o praksi koja je zaostatak „bezbednosne kulture”, a trebalo bi da je odavno prevaziđena. Nju regulišu podzakonski akti, stari i po nekoliko decenija, koji su odavno prestali da važe”, objašnjava Šabić.

Ako je svrha informisanje određenog kruga organa ili osoba o događajima, navodi poverenik, to može da se izvede i bez konkretnih podataka o ličnosti. Distribucija tih podataka bez valjanog pravnog osnova, tvrdi Šabić, predstavlja nezakonitu obradu podataka u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

„Uz to, dostavljanje ličnih podataka, a u vezi sa potencijalno delikatnim događajima, na adrese širokog kruga nenadležnih organa a posebno nosilaca političkih funkcija, objektivno podrazumeva i povećava rizik njihove zloupotrebe. O upozorenju sam telefonski pričao sa ministrom Nebojšom Stefanovićem o čemu ćemo i neposredno razgovarati”, rekao je Rodoljub Šabić.

Ukoliko je ipak neophodno ili ukoliko neki od nabrojanih organa vlasti jeste ovlašćen da traži i prima ove podatke, trebalo bi da ih pribavlja kroz službenu korespondenciju, a ne iz „Dnevnog biltena”, navedeno je u saopštenju poverenika.

(Danijela Vukosavljević, Politika)

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake