U trendu

Završena sednica Skupštine Srbije

Skupština Srbije završila je danas osmu sednicu redovnog jesenjeg  zasedanja, na kojoj je usvojen budžet  Srbije za 2016. godinu i prateći finansijski zakoni.

Sednica je počela 8. decembra.

U budžetu  za 2016. godinu predvidjeni su prihodi od 997,4 milijarde, rashodi od 1,119 milijardi, tako da će deficit republičke kase iznositi 121,8 milijardi dinara, što je 2,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Budžet je planiran na osnovu prognoze da će u 2016. godini rast BDP-a iznositi 1,75 odsto, a da će inflacija biti 2,8 odsto.

Sa budžetom usvojene su i izmene finansijskih planova Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2015. godinu i njihovi finansijski planovi za sledeću godinu.

Poslanici opozicije tokom rasprave istakli su da je predlog budžeta za narednu godinu loš, da vodi daljem osiromašenju gradjana, da je netransparentan, neodgovoran, nepravedan i da ne prati započete reforme.

Ministar finansija Dušan Vujović istakao je da takve tvrdnje ne stoje, da je budžet transparentan, skrojen po pravilima i principu odgovornosti. Poslanici stranaka na vlasti su iznosili ocene da se predloženim budžetom stvaraju pretpostavke za dalju finansijsku konsolidaciju i zaustavljanje rasta javnog duga.

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu kojim je produžena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2016.

Usvojene su i dopune Zakona o realizaciji projekta „Beograd na vodi“, kojima se investitoru omogućava izdavanje posebne gradjevinske dozvole kako bi mogao da primeni najsavremenije tehnike gradnje visokih objekata.

Usvojene su i izmene Zakona o akcizama koji predvidja povećanje akciza na gorivo i alkoholna pića od januara iduće godine, kako bi se obezbedili veći prihodi u budžetu.

Potvrdjen je i Ugovor  o garanciji izmedju Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj kojim je Srbija dala garancije za zajam od 200 miliona evra namenjen restrukturiranju Elektroprivrede Srbije.

Skupština je usvojila i dopune Zakona o Ustavnom sudu Srbije i izmene i dopune Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i dopune Zakona o Ustavnom sudu Srbije.Usvojene su i izmene Zakona o javnim medijskim servisima kojima se predviđa da se Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine u 2016. godini delimično finansiraju iz budžeta Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.