U trendu

Zbog pisma čitaoca, list pred gašenjem

Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro je danas protestovalo zbog presude Apelacionog suda u Novom Sadu po kojoj je list Bečejski mozaik osuđen da plati 50.000 dinara i još oko 110.000 dinara sudskih troškova, za povredu časti sekretarke Udruženja gorana iz Bečeja Marije Miković, a zbog pisma čitaoca koje je taj list objavio.

Viši sud u Novom Sadu je prvo oslobodio Bečejski mozaik u maju prošle godine, navodeći da je tužba neosnovana i da list nije prekršio Zakon o informisanju.

Tada je bilo naloženo tužilji da Bečejskom mozaiku nadoknadi troškove postupka u ukupnom iznosu od oko 95.000 dinara. Marija Miković se bila žalila na tu presudu, a Apelacioni sud je u septembru 2014. usvojio žalbu i vratio slučaj Višem sudu.

NDNV je u saopštenju za javnost naveo da je na taj način dovedeno u pitanje dalje izlaženje Bečejskog mozaika i izrazio sumnju da je u pitanju još jedan jasan pokušaj da se “ućutkaju” mediji koji nisu po ukusu vlasti.

NDNV je dodao da je na taj način dovedeno u pitanje ne samo izlaženje lista, već i lečenje malog Ivana Filipčeva, obolelog od cerebralne paralize.

„Umesto da novac usmere na lečenje svoga sina, njegovi roditelji, koji su izdavači Bečejskog mozaika, moraće da ga usmere za plaćanje nečije navodno povređene ‘časti'“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.