U trendu

Odnosi između Srba i Hrvata vrlo brzo neće biti napeti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa hrvatskim članom Predsedništva BiH, predsednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, prenose mediji u Srbiji.

Na sastanku u Vladi Srbije Vučić će sa Čovićem razgovarati o saradnji i stabilnosti u regionu, a zatim će se obratiti medijima.

„Istina je da mi imamo različite poglede na događaje iz prošlosti i teško ćemo ih menjati, ali upravo je zato važno da govorimo o odnosima u budućnosti“, rekao je Vučić, dodajući da se to postiže pre svega iskrenim razgovorom, ali i dobrom ekonomskom saradnjom.

– Želimo dobre odnose između Srba i Hrvata“, ponovio je Vučić, primetivši da su takvi odnosi „uvek lekoviti“.Naglasivši da će se dobra saradnja Srba i Hrvata u BiH nastaviti, Vučić je primetio da je to nešto „dobro i važno u vreme ne baš zavidne stabilnosti“.

– Zahvaljujem se prijatelju Aleksandru Vučiću. Da zaustavimo negativnu atmosferu da BiH uredimo po meri sva tri naroda i to možemo sa komunicirajući sa našim okruženjem, rekao je on.

Na pitanje novinara da li ga je iznenadilo ne odustajanje Dodika od refrenduma, Čović je rekao da se posle 26.9 neće ništa promeniti i da su stvorene preterane tenzije.

– Vlasti u RS mogu donosti odluke koji moraju korspondirati sa odlukama Ustavnog suda. Previše naglaska samo stavili na neka druga pitanja umesto na životna, rekao je Čović.

Osvrćući se na odnose sa Hrvatskom rekao da su sva dešavanja u pogledu predizborne kampanje i da ovaj prostor ima budućnost i mnogo stvari koje nas povezuju, a ne razdvajaju.

On je, odgovarajući na pitanje novinara u Vladi Srbije nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, istakao da su mnogi dizanjem napetosti dobijali političke poene i funkcije.

„Zato to ne bih komentarisao. A i moja je obaveza da brinem o Hrvatima u BiH, a odnosi između Srba i Hrvata u Hrvatskoj će vrlo brzo biti mnogo bolji, i doći će na svoje mesto“, rekao je Čović.

On je naveo da ovaj prostor ima budućnost, kao i da ima mnogo stvari vezuju narode na ovim prostorima, i izrazio nadu da neće biti mnogo onih koji nas razdvajaju.

– Srbija nije pitana, Srbija se nije mešala, ali da svima bude jasno, mnogi igraju na kartu srpskog nejedinstva, zaboravite vi te priče. Nije ovo Miloševićevo vreme kada je on uvodio sankcije i kada je Tadić pisao pisam protiv Dodidka. Srbija će biti uz RS to je naša obaveza, naše pravo i svako ko misli da može da gazi RS ne može, rekao je Vučić.

On je dodao da ga u Srbiji optužuju za sve da vodi politiku lakoćemo, ajde neka izaberu drugog.

– Srbija i RS u najboljim mogućim odnosima i tako će biti i u buduće, naglasio je Vučić.

Na pitanje novinarke Kurira da li se možda očekuje eskalacija sukoba oko referenduma Vučić je reako:

– Nadam se da ne, kratko je prokomentarisao Vučić i dodao.

Ni krivi, ni dužni, ne dirajući nikoga, doveli smo se u neverovatno defanzivnu situaciju, da se branimo od jutra od sutra, ali ćemo izaći iz te situacije zajedno sa Republikom Srpskom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.