U trendu

Žene i devojčice sa invaliditetom u Srbiji višestruko diskriminisane

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas u Beogradu povodom Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra, da su žene i devojčice sa invaliditetom u Srbiji višestruko diskriminisane u svim oblastima javnog i privatnog života.

Ona je rekla da su žene sa invaliditetom često nevidljive u javnom životu, nailaze na prepreke u obrazovanju, u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, siromašnije su i više nezaposlene od muškaraca sa invaliditetom i često su žrtve psihičkog, fizičkog, seksualnog i svi drugih vrsta nasilja.

Na skupu o pravima žena i devojčica sa invaliditetom, poverenica je kazala da se o njihovim problemima u Srbiji ne govori dovoljno, kao i da se problemi sa kojima su te osobe suočene u društvenom životu tretira uopšteno.

Brankica Janković je rekla da prema popisu stanovništva iz 2011. godne u Srbiji od ukupnog broja stanovništva živi osam odsto osoba sa invaliditetom, a od toga su 58,2 odsto žene.

Ona je dodala da je od 2010. godine do danas dobijeno 390 pritužbi na osnovu diskriminacije osoba sa invaliditetom od kojih se 111 odnosilo na diskriminaciju žena sa invaliditetom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar