U trendu

Zorana Mihajlović: Zakon mora da štiti sve žene žrtve nasilja

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je danas da je hitno potrebno doneti zakon koji zabranjuje i najstrožije kažnjava svako nasilje nad ženama, bilo da su u bračnoj vezi ili samo u bliskom odnosu sa nasilnikom.

„Zakon mora da prepozna i zaštiti sve žene, bilo da su one u bračnoj, vanbračnoj vezi ili samo u bliskom, ličnom medjusobnom odnosu s nasilnikom, i bez obzira da li su živele ili žive u zajedničkom domaćinstvu“, rekla je Mihajlovićeva povodom nasilja koje se danas dogodilo u Novom Sadu, kada je nasilnik tukao partnerku do smrti.

Muškarac iz Novog Sada uhapšen je zbog sumnje da je ubio nevenčanu suprugu. Telo žene pronadjeno je na lokaciji „Kasapska ada“ oko jedan sat posle ponoći. Mediji su preneli da je  J. M. (54) u alkoholisanom stanju tukao suprugu (49) koja je preminula od zadobijenih povreda.Kako je saopšteno, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost uputilo je mišljenje na tekst Predloga zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je u skupštinskoj proceduri, tražeći da se proširi krug lica koji zakon štiti.

„Takodje, tražena je hitnost reagovanja odgovornih kada se desi nasilje, kao i da se zakonom jasno definišu obaveze i odgovornosti svih učesnika u sprečavanju i suzbijanju nasilja – od Centara za socijalni rad i policije do pravosudnih organa“, navedeno je u saopštenju.

Zorana Mihajlović ocenila je da je Zakon osnova da bi sve češće i brutalnije nasilje nad ženama suzbili brzo i efikasno, ali da je u toj borbi potrebna saradnja sa nevladinim oragnizacijama koje su specijalizovane za pomoć i podršku žrtvama, kao što je to Autonomni ženski centar.

„Samo zajedno možemo da sprečimo da se nasilje ponavlja gotovo svakodnevno. Samo zajedno možemo sprečiti i da se ponavlja rodno zasnovano nasilje sa tragičnim posledicama“, navela je Mihajlovićeva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.