U trendu

Zrenjaninci pružili podršku hraniteljki kojoj je oduzeto dete

Nekoliko desetina gradjana je večeras učestvovalo u protestnoj šetnju u Zrenjaninu u znak podrške hraniteljki Ljiljani Radulović, koja tvrdi da joj je „oteto“ petogodišnje dete, i nelegalno dato stranim državljanima na usvajanje.

Sa druge strane, zrenjaninski Centar za sovcijalni rad smatra da je sve uradjeno u skladu sa zakonom, a iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku takodje tvrde da su sprovedene sve neophodne stručne procedure za usvajanje.

Ipak, protesna šetnja organizovana je od zrenjaninskog hotela „Vojvodina“ do Centra za socijalni rad gde im se obratila Ivana Mandić, čije je dete išlo u vrtić sa petogodišnjim dečakom o kome je od njegovog trećeg meseca brinula Ljijana Radulović, kao hraniteljka.

Ivana Mandić je pitala kako su svih ovih godina država i Centar za socijalni rad imali poverenja da dečak živi i raste pored hraniteljke, zbog čega se tako dugo čekalo na usvajanje i zašto je to, kako je navela, sprovedeno u tako kratkom roku, bez obaveštenja hraniteljke da dete pripremi za to.

„Da li su dovoljna samo četiri dana da se dete upozna i prilagodi usvojiteljima koji ne govore njegovim jezikom, a pritom je socijalizovano i ima svoje drugare iz vrtića koji ga vole i na koje se takođe odrazila ova situacija, jer nisu oni baš tako mali da ne primećuju da se nešto događa” kazala je Ivana Mandić na skupu.

Ona je upitala i da li je „trauma naglog odvajanja od hraniteljke najbolji interes za dete“.

Ljiljana Radulović rekla je novinarima da će uraditi sve kako bi sačuvala dete koje je, kako kaže, odvedeno iz kuće uz reči „idemo dok mama skuva ručak“ i dodala: „Slagali su ga, a ja ga nikad nisam slagala“.

„Sad je ispalo da sam krenula na državu, a nisam. Nemam nikakvo rešenje da sam razrešena dužnosti hranitelja, ali krivične prijave sam podnela“, kazala je ona.

Ljiljana Radulović je pitala kako je moguće da se u Srbiji nije našao usvojitelj, već da je dete dato na usvajanje ljudima iz inostranstva.

“Stalno se priča o tome da u ovoj zemlji nestane jedan manji grad, a mi dajemo decu. Postavljam pitanje zašto, ne zato što je to moje dete, a računam ga kao moje, imala sam nameru da ga usvojim, ali mi je rečeno da za to nisam podobna zbog godina, a jesam da budem hranitelj. Nisam se s njim ni pozdravila” rekla je još hraniteljka.

Večeras je najavljeno da će se gradjani i sutra okupiti ispred Centra za socijalni rad da bi zatražili odgovore na pitanja, a jedno je od njih je da li je tačno da ne postoji nijedan bračni par iz Zrenjanina ili Srbije podoban da usvoji dete.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar