U trendu

ZSO bez posebnih ovlašćenja i autonomije

Savetnik premijera Kosova Bajram Gecaj rekao je danas da ne zna kada će Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) tačno biti formirana, ali da je siguran u to da će ZSO biti formirana po Zakonu i Ustavu Kosova, odnosno da neće imati izvršna ovlašćenja, kao ni širu autonomiju.

Prema njegovoj oceni, ZSO ne može da ima autonomnu izvršnu vlast, jer bi tako bili stvoreni uslovi za teritorijalnu autonomiju što je suprotno Ustavu Kosova i Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Gecaj je kazao agenciji Beta da će se buduća ZSO temeljiti na šest tačaka okvirnog sporazuma koji su 2013. postigli Priština i Beograd u Briselu, a koji je ratifikovan u Skupštini Kosova i sada je zakon, zatim na detaljnijem sporazumu postignutom 25. avgusta 2015. godine, kao i na okviru koji je na taj sporazum dao Ustavni sud Kosova.

On je dodao da je premijer Kosova Isa Mustafa obećao da se prilikom formiranja ZSO neće izaći iz okvira koji je odredio Ustavni sud Kosova.

Gecaj, koji je i zamenik ministra za lokalnu samoupravu Ljubomira Marića, ocenio je da je nedavna poruka potpredsednika SAD Džozefa Bajdena da će Kosovo izgubiti podršku SAD ukoliko ne bude sproveden sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i ukoliko ne bude formirana ZSO, veoma značajna i da i Ustavni sud nalaže da ZSO treba da se formira.

On je podsetio da je sporazum iz 2013. ratifikovan u Skupštini Kosova i da je sada zakon koji obavezuje Vladu Kosova da formira Asocijaciju, tako da je, kako je ocenio Gecaj, Bajden rekao nešto što je kosovska administracija ionako obavezna da uradi.

Prema njegovoj oceni, problemi sa opozicijom na Kosovu i problemi oko formiranja Vlade u Srbiji prolongirali su formiranje ZSO, tako da će razgovor o ZSO morati da se nastavi posle usvajanja zakona o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, što je u kosovskom parlamentu najavljeno za 1. septembar.

On je rekao da očekuje da se na jesen nastave razgovori o formiranju ZSO i da ukoliko se postigne dogovor oko okvira onda ne bi trebalo da bude problema.

Gecaj je ocenio da je problem to što iz Vlade Srbije poručuju da ne prihvataju odluku Ustavnog suda Kosova, nego samo Sporazum koji je postignut u Briselu avgusta prošle godine.

„U Srbiji zaboravljaju da u sporazumu piše da će krajnji sporazum ići na razmatranje u Ustavni sud Kosova. Dakle, niko ne može da predvidi šta će Ustavni sud reći“, rekao je za Betu Gecaj.

On je ocenio da bi Srbija, ukoliko je zainteresovana za dobrobit Srba na Kosovu, trebalo da prizna državu Kosovo i da posle tog priznanja, kako je ocenio, za šest meseci sigurno nebi bilo problema za Srbe na Kosovu.

Upitan da li je formiran tim za izradu statuta za ZSO koji je najavio predsednik Hašim Tači, Gecaj je rekao da ne zna šta je Tači mislio.

„Po sporazumu mi treba da imamo upravljački tim u kome su četiri Srbina. Sada su se Srbi složili da u tom timu njih dvoje budu sa severa, a dvoje sa juga Kosova, jer su ministar Ljubomir Marić i gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović odustali zbog sukoba interesa. Ovaj Upravljački tim će raditi zajedno sa našim ministarstvom i sa OEBS-om na statutu za ZSO, a povremeno će putovati u Brisel da usklade pozicije. Rad tog tima još nije počeo, tako da ministar Marić još nije odredio ko će iz ministarstva učestvovati u radu“, rekao je Gecaj.

Upitan da li ministar može da učestvuje ispred ministarstva, s obzirom da je ocenjeno da je kao član tima bio u sukobu interesa, Gecaj je odgovori da može, jer bi on u tom slučaju predstavljao ministarstvo i Vladu Kosova, što znači da ne može da izadje iz okvira i stavova Vlade Kosova, odnosno Ustavnog suda Kosova.

Na pitanje kakvu bi političku i svaku drugu formu trebalo da ima ZSO, imajući u vidu okvire i sporazume postignute u Briselu, kao i odluku Ustavnog suda Kosova, Gecaj je odgovorio da može da navede samo ono što on ne vidi u toj asocijaciji, a to je da ZSO sigurno neće imati izvršnu vlast i da neće biti trećeg nivoa vlasti, odnosno neke posebne autonomije za ZSO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.