U trendu

Abe pozvao Putina da otvori novu eru u japansko-ruskim odnosima

Japanski premijer Šinzo Abe pozvao je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da okonča 70 godina tenzija izmedju Japana i Rusije koji potiču iz Drugog svetskog rata i da „otvori novu eru“ u njihovim odnosima.

„Možemo nazvati nenormalnom činjenicu da Japan i Rusija, dve susedne zemlje s neograničenim potencijalom, još nisu sklopile mirovni sporazum“, rekao je Abe na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

„Okončajmo tu nenormalnu situaciju koja traje 70 godina i počnimo zajedno da gradimo novu eru“ u rusko-japanskim odnosima, rekao je Abe.

Odnosi Moskve i Tokija opterećeni su sporom oko Kurilskih ostrva koje je na kraju Drugog svetskog rata okupirao Sovjetski Savez. Japan polaže pravo na ta ostrva, i zbog tog spora dve zemlje još nisu potpisale mirovni sporazum.

Pregovori oko ta četiri vulkanska ostrva, koja Japan zove Severne teritorije, ne pomeraju se od kada je Rusija pripojila Krim u martu 2014, potez koji je osudio Tokio kao i zapadne zemlje.

Ako Rusija i Japan „ostave stanje kako jeste, ni ti ni ja nećemo moći da ostavimo najbolje mogućnosti za buduće generacije“, rekao je Abe obraćajući se Putinu sa ti prema prevodiocu.

„Vladimire, rešen sam da upotrebim svu svoju snagu da ostvarim napredak u odnosima  Japana i Rusije zajedno sa tobom“, rekao je japanski premijer i predložio ruskom lideru da se sastaju jednom godišnje da razmotre stanje odnosa Moskve i Tokija.

Putin je ocenio da je „vrlo teško naći rešenje“ jer svaka strana posmatra problem kroz prizmu „svojih nacionalnih interesa“. On je dodao da se „slažu oko jedne stvari, a to je da taj problem treba rešiti“.

„Da bi ga rešili, potreban nam je visok nivo poverenja i da se ni jedna strana ne oseća kao gubitnik“, rekao je ruski predsednik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar