U trendu

Ajova: Kruz bolji od Trampa, Klinton i Sanders izjednačeni

U Ajovi su održani prvi stranački izbori za nominaciju kandidata Republikanske i Demokratske stranke za predsednika SAD na kojima je Senator Ted Kruz bio bolji od dosadašnjeg republikanskog favorita Donada Trampa dok je Hilari Klinton bila praktično izjednačena sa svojim rivalom Bernijem Sanderskom u trci među Demokratama.

Prema još nepotpunim rezultatima, na prvom glasanju u trci za Belu kuću, Republikanci u Ajovi, poljoprivrednoj državi na američkog srednjeg zapada, podržali su ultrakonzervativnog Kruza, dok je Tramp završio na drugom mestu, jedva nesto bolji od trećeg rivala, senatora Marka Rubija.

„Ovo je pobeda za hrabre konzervativce širom Ajove i ove velike zemlje,“ rekao je Kruz za koga je glasalo 27.7 odsto pristalica Republikanske stranke.

Za Trampa koji je dobio jedva nešto više od 24 odsto glasova, rezultat pokreće pitanje da li njegov nastup šoubiznismena zaista može da ga dovede do Vašingtona.

On je pokušao da minimizira rezultat, rekavši da od početka nije imao šanse u Ajovi.

„Svi su mi rekli ne idi u Ajovu, ne možes da završiš ni među prvi deset, al je sam rekao da moram,“ rekao je Tramp.

U Demokratskom taboru, bivša državna sekretarka Klinton je osvojila 49.9 odsto glasova a Sanders 49.6 odsto.

„U Ajovi je večeras počela politička revolucija,“ rekao je Sanders, senator iz Vermonta koji sebe opisuje kao „demokratskog socijalistu“, prenosi AFP.

Klintonova je u Ajovi želela da izbriše sećanje na rezultat iz 2008. godine kada je je izgubila od sadašnjeg predsednika Baraka Obame, ali to joj nije sasvim uspelo. Sada je suočena sa još jednom teškom borbom sa Sandersom i u Nju Hempširu.

„Retko kao sada imamo priliku za istinsko takmičenje ideja i da zaista razmislimo šta Demokratska partija predstavlja i kako želimo da izgleda naša budućnost,“ rekla je ona.

Stručnjaci su predviđali da će visoka izlaznnost u Ajovi koristiti političkim „autsajderima“ koj je pripadaju vašingtonskom establišmentu i koji su dosada dominirali u predizbornoj trci, što se pokazalo tačnim, ocenjuju mediji.

Za neke kandidate koji nisu imali mnogo izgleda, Ajova je označila kraj puta. Republikanac Majk Hakabi je najavio da ispada iz trke, a izvori bliski demokratskom kandidatu Martinu O“Maliju su rekli da će on slediti njegov primer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.