U trendu

Akademija odbila Hitlera, zatvorila vrata neonacistima

Mađarski neonacisti koji su nameravali da posete likovnu akademiju u Austriji koja je pre više od jednog veka odbila da primi Hitlera, sprečeni su da to učine, pošto je ova ustanova odlučila da im zatvori vrata.

Upoznata sa planovima grupe neonacista, Akademija likovnih umetnosti u Beču obustavila je rad, a oko 30 demonstranata okupilo se ispred zgrade noseći plakate sa antinacističkim sloganima na nemačkom i mađarskom.

Zamenica rektora Andrea B. Brajt izjavila je da će akademija ostati zatvorena do kasnih popodnevnih sati i da će ponovo početi s radom tek pošto šest odraslih osoba i jedno dete napuste Beč, preneo je AP.

Akademija je dva puta odbila aplikaciju Hitlera za prijem početkom 1900. godine, a, kako je Brajtova rekla, neke od njegovih pristalica smatraju da ga je to okrenulo ka politici.

„Neki neonacisti zbog toga osećaju obavezu da zahvale akademiji, što je nešto što ne želimo“, kazala je Brajt.

Odrasli su članovi mađarskog ogranka međunarodne neonacističke organizacije „Krv i čast“, koja, prema procenama, broji oko 10.000 članova.

Oni su u pratnji policije prošli kroz austrijsku prestonicu, da bi zatim krenuli da posete kuću u kojoj se Hitler rodio u Braunau i druge gradove u Austriji koji se dovode u vezu sa nacističkim diktatorom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar