U trendu

Ako Rusija ne popusti tražićemo još trupa NATO za Poljsku

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski najavio je da će Poljska tražiti da NATO pojača odbranu i istočno krilo, ako Rusija ne popusti nego i dalje, kako je kazao,nastavi da eskalira tenzije.

„Šta će biti dalje u velikoj meri zavisi od medjunarodne situacije. Ako Rusija razmislii prizna da nema potrebe da eskalira tenzije, nećemo preduzimati dalje korake u okviruNATO da još ojačamo istočno krilo. Ako se situacija bude zaoštravala tražićemo još većevojno prisustvo“, kazao je Vaščikovski za poljski tabloid Super Ekspres.

Vaščikovski je odluke o rotirajućem vojnom prisustvu četiri multinacionalna bataljonaod po 1.000 vojnika pod komandom SAD, Kanade, Nemačke i Velike Britanije u baltičkimrepublikama i Poljskoj donete na samitu NATO 8. i 9. jula u Varšavi ocenio kao prelazakPoljske nakon 17 godina iz kategorije drugorazrednog saveznika u punopravnog.

Poljske evroskeptične koznervativne vlasti stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog predstavile su Poljacima samit NATO kao sjajan uspeh ove vladajuće ekipe iako je Kačinjski dodao da samit nije ispunio sve, već oko 85 odsto zahteva Poljske.

Ministar odbrane Antoni Maćerevič izjavio je juče da je u jačanju savezničkog vojnogprisustva u Poljskoj glavna protivraketna odbrana.

SAD razmeštaju na severu Poljske u bazi Redjikovo element svog antiraketnog štita protiv balističkih raketa sa Srednjeg istoka a i rakete presretači u Poljskoj biće deo ukupne antiraketne odbrane NATO, kao i američki brodovi u Španiji, radar u Turskoj i rakete presretači u Rumuniji.

Ministar spoljnih poslova Češke koja nije htela da se uključi kao ni Slovačka u jačanje istočnog krila jer za to ne vidi razlog, Lubomir Zaoralek, ocenio je sinoć da 4.000 vojnika u Poljskoj, Litvaniji, Letoniji i Estoniji ne menja dramatično odnose sa Rusijom.

„Nema dramatične promene odnosa Zapada sa Rusijom. To nije nikakva preterana reakcija, ta četiri bataljona su pre simbolični. Stavljamo pre svega do znanja da smrtno ozbiljno shvatamo to da svakom članu NATO izgradimo kolektivnu odbranu a u slučaju da mu se bilo štadesi to jedinstvo i solidarnost su garancija da neće ostati prepušten sam sebi“,kazao je Zaoralek češkom javnom TV servisu ČT.

Zaoralek je rekao da trenutno postoji mnoštvo raznih pretnji a NATO je odlučio da ih ne redja po značaju jer teško može da predvidi koja će se ostvariti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.