U trendu

„Ako Turska ne ispuni uslove, ništa od ukidanja viza“

Evropska unija neće odobriti viznu liberalizaciju za Tursku ukoliko Ankara ne ispuni svoj deo zadatka, izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

„Smatramo da je važno da ti kriterijumi budu ispunjeni. U suprotnom nema ništa od dogovora između EU i Turske“, rekao je Junker na forumu koji je organizaovala nemačka TV mreža WDR.

Ukoliko turski predsednik Redžep Tajip Erdogan želi da nastavi da insistira na svojoj strategiji, onda on treba da odgovori na pitanja turskih građana zašto Evropa odbija ukidanje viza, rekao je predsednik EK.

„To nije moj problem, to će biti njegov problem“, zaključio je Junker.

Erdogan je nedavno rekao da Turska, zarad vizne liberalizacije, neće menjati svoje zakone, uključujući i onaj protiv terorizma, što je EU postavila kao uslov.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je juče da Turska nije ispunila pet od 72 uslova.

Štajnmajer: Kada Turska ispuni sve uslove, ukinućemo vize

Na Turskoj je da ispuni svih 72 kriterujuma koja je postavila Evropska unija ukoliko žele da im se uvede bezvizni režim, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer.

Komentar je usledio nakon izjave turskog ministra za odnose sa EU koji trvrdi da je Turska ispunila sve kriterijume, dodajući da se „dogovor neopravdano odlaže“.

Štajnmajer je na konferenciji za novinare u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, rekao je da „Turska mora da primeni zakon o antiterorizmu“, prenosi Rojters.

EU je tražila od Turske da „suzi definiciju terorististe i terorističkog čina, jer na osnovu postojećeg zakona na meti mogu da budu novinari i politicki disidenti“.

„Lopta je na terenu Turske“, rekao je Štajnmajer i dodao da „će sa zadovoljstvom ispuniti svoj deo dogovora i nastaviti sa procesom vizne liberalizacije kada Turska ispuni svoje obaveze“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.