U trendu

Aljendea su smaknuli bombama, Dilma uklonjena bez ijednog metka

Diktatori joj nisu mogli ništa, a rastrgli su je političari karnevalski prerušeni u demokratsku odoru. Umesto Dilme Rusef čiji je drugi mandat na čelu države podržalo 54 miliona ljudi, Brazil je juče osvanuo sa predsednikom koji za svojih 75 godine nikada nije dobio nijedan jedini glas.

Nekoliko zemalja Latinske Amerike odmah posle zakletve novog predsednika povuklo je svoje ambasadore iz Brazilije u znak protesta, zbog „parlamentarnog puča”, kako su i Dilma Rusef i njene pristalice okarakterisale ovaj udar.

Venecuela, Bolivija, Ekvador, ne žele da imaju ništa sa novim nelegalnim vlastima. Teško stečeno i strpljivo građeno zajedništvo latinoameričkih naroda opet je ozbiljno ugroženo.

Umorni od prljavih igara političara, Brazilci možda nisu ni svesni da je istorija najveće zemlje Južne Amerike dobila još jedan crni datum čije će se posledice osećati decenijama.

Da li su tome doprineli finansijski lobiji sa Volstrita i Sao Paula, da li je kod ogromne većine muških senatora, sa debelim kontom u švajcarskim bankama, progriženih korupcijom i mitom, proradio neuništiv nagon za samospašavanjem, da li je zeleno svetlo za okončanje još jednog levičarskog sistema stiglo iz Vašingtona, tek u Braziliji je uspešno  izvedena do sada neviđena pokazna vežba lukavog manipulisanja sa demokratijom.

Maratonska odbrana Dilme Rusef, trajala je 14 sati, predsednica je pred senatorima bez znaka umora ukazivala na nelegalnost postupka, na dostignuća Radničke partije, i na opasnosti koje prete od  puča protiv demokratski izabrane vlasti.

(Zorana Šuvaković, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.