U trendu

Amanatidis: Grčka snažno podržava evropski put Srbije

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Joanis Amanatidis podržao je danas u Beogradu evropski put Srbije i otvaranje prvih poglavlja u pregovorima koje se očekuje u narednim nedeljama.

„Grčka tradicionalno neguje prijateljske odnose sa Srbijom u oblasti religije, kulture, istorije… i snažno podržava njen evropski put“, rekao je Amanatidis agenciji Beta nakon što je položio venac na spomenik grčkom pesniku i revolucionaru Rigi od Fere u Beogradu.

Grčki diplomata pohvalio je napore Srbije da postane punopravna članica EU i naglasio da je Grčka jedna od prvih zemalja koja je te napore podržala.

Govoreći o izbegličkoj krizi Amanatidis je rekao da Grčka drži pod kontrolom situaciju sa migrantima koji se ovih dana nalaze na njenim granicama i založio se za postizanje evropskog rešenja.

„Za rešenje migrantske krize potrebno je zajedničko evropsko rešenje. Grčka je u stalnom kontaktu sa makedonskim vlastima i smatram da situaciju sa migrantima držimo pod kontrolom. Primećujemo da se broj migranata koji dolaze u Igumenicu u prethodnih nekoliko da značajno smanjuje“, izjavio je on.

Zamenik grčkog šefa diplomatije pozdravio je odluku koja je doneta na nedavno održanom Samitu 28 zemalja članica EU i Turske da se mora smanjiti broj migranata koji kreću ka grčkim obalama.

On je pozvao na poboljšanje uslova u izbegličkim kampovima u Turskoj i drugim zemljama regiona, kao i potpuno sagledavanje humanih aspekata koji migrante teraju na opasan put ka Grčkoj.

Tokom boravka u Beogradu gde će učestvovati na Ministarskom savetu OEBS-a, Amanatidis se sastaje i sa srpskim patrijarhom Irinejom sa kojim će, kako je rekao, razgovarati o grčkoj inicijativi za poboljšanje medjukulturnog i medjuverskog dijaloga država.

„Na konferenciji održanoj prošlog oktobra u Atini na inicijativu grčkog ministarstva spoljnih poslova ukazano je na značaj takvog dijaloga medju državama. U trenutnom vremenu globalizacije u kom živimo važno je održati dobar medjuverski i medjukulturni dijalog, kako bi se društva bolje razumela. Očekujemo da Srbija podrži ovu našu inicijativu“, izjavio je Amanatidis.n n nnn /* Style Definitions */n table.MsoNormalTablennn

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.