U trendu

Američka zastava na Kubi nakon 54 godine

Američki državni sekretar Džon Keri doputovaće danas u posetu Kubi kako bi ponovo podigao zastavu na novootvorenoj američkoj ambasdi u Havani, skinutoj pre 54 godine.

Obični Kubanci će se radovati, američki biznismeni će praviti kontakte, a Keri će razgovarati sa kubanskim ministrom spoljnih poslova, rimokatoličkim biskupom na Kubi i probranom grupom disidenata, navodi AP.

Posle toga sledi teži deo posla, podseća agencija, dodajući da će se po odlasku Kerija diplomate koje su pregovarale o ponovnom otvarnju ambasade posvetiti novoj fazi detanta – širenju ekonomskih veza imzeđu dve zemlje i uvođenju mera poput direktnih letova i poštanskih linija.

Amerikanci takođe žele da reše pitanje imovine konfiskovane posle kubanske revolucije dok Kuba ima sopstvene zahteve.

Bivši kubanski lider Fidel Kastro juče je napisao u kolumni objavljenoj na njegov rođendan da SAD duguju ostrvskoj zemlji „milione dolara“ zbog štete pričinjene embargom.

Američki predsednik Barak Obama i njegov kubanski kolega Raul Kastro objavili su 17. decembra da će ponovo uspostaviti diplomatske odnose. Obama je je rekao da će ublažiti američki trgovinski embargo protiv Kube nizom izvršnih akcija koje će Amerikancima omogućiti da lakše putuju na Kubu i trguju sa sve brojnijom klasom privatnih biznismena u toj zemlji.

Kuba danas traži potpuno ukidanje embarga i, kako ocenjuje AP,  nije odgovorila na Obamineakcije merama koje bi donele dobrobit običnim Kubancima, poput dozvole za jeftin uvoz ili izvoz proizvdoda kubanskih preduzeća koja hoće da posluju sa SAD.

„Mislim da se ovim završava jedna, a počinje druga faza,“ rekao je Robet Muz, američki advokat specijalizovan za Kubu.

„Rukovanje, bratske poruke i podizanje zastave, završva se 14. avgusta. Mislim da će tada početi posebni razgovori“, poručio je Muz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar