U trendu

Američki brod za krstarenje stigao na Kubu

Prvi američki turistički brod za krstarenje prošao je danas kroz Floridski moreuz i uplovio u Havanu posle skoro 40 godina, čime je obnovljen pomorski saobraćaj izmedju Kube i SAD, prenela je agencija Asošijejtid pres.

„Adonija“ američke kompanije „Karnival“ sa 704 putnika prvi je američki turistički brod koji je doplovio u Havanu otkako je krajem 1970-tih godina tadašnji predsednik SAD Džimi Karter ukinuo zabranu američkim brodovima da putuju na Kubu.

Ograničenja su ponovo uvedena posle Karterovog odlaska iz Bele kuće i ukinuta su tek kada su lideri dveju zemalja Barak Obama i Raul Kastro proglasili normalizaciju odnosa 17. decembra 2014. godine.

Uplovljavanjem „Adonije“ u havansku luku obnovljen je pomorski saobraćaj izmedju SAD i Kube posle višedecenijske blokade Floridskog moreuza.

SAD su blokirale plovne pravce ka Kubi tokom Kubanske raketne krize početkom 1960-tih godina, zbog čega je više hiljada Kubanaca pokušavalo da doplovi do Floride na splavovima koje su sami napravili, a mnogi od njih su pritom izgubili život.

Procenjuje se da će turistička krstarenja doneti Kubi 80 miliona dolara godišnje, navodi se u izveštaju Američko-kubanskog trgovinskog i ekonomskog saveta. 

Američka kompanija „Karnival“ saopštila je da će „Adonija“ dva puta mesečno krstariti od Majamija do Havane, a sedmodnevni aranžman će koštati 1.800 dolara po osobi i obuhvataće obilazak najvažnijih kulturnih i istorijskih znamenitosti Kube.

Kubanska vlada saopštila je prošle nedelje da je svim Kubancima ukinuta zabrana putovanja morem, čime se ukida višegodišnja zabrana kojom je bilo ilegalno putovati u SAD pomorskim putem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.