U trendu

Američko-ruske tenzije opasnije od Hladnog rata

Rastuće tenzije između SAD i Rusije su stvorile situaciju koja je opasnija od Hladnog rata, izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer za dašnji Bild.

AFP navodi da su se odnosi SAD i Rusije „strmoglavo pogoršali“ nakon što je dogovoreno primirje u Siriji propalo za manje od nedelju dana i nakon američke optužbe Damaska i Moskve za „ratne zločine“ u Alepu.

Više od 250.000 ljudi živi pod konstantnom paljbom u delovima Alepa koji su pod kontrolom pobunjenika, koje, od početka ofanzive na ovaj grad gotovo svakodnevno bombarduje sirijska vojska uz podršku Rusije, navodi agencija.

„Nije istina da ovo liči na Hladni rat. Današnja vremena su drugačija, mnogo opasnija“, rekao je Štajnmajer u intervjuu za nemački magazin Bild.

Volfgang Išinger, koji je bio posrednik OEBS-a za Ukrajinu, izjavio je Bildu da postoji „velika opasnost od vojnog sukoba“.

„Ta opasnost decenijama nija bila ovako jaka, a poverenje između istoka i zapada nikada nije bilo ovako slabo“ rekao je Išinger.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas glasa o rezolucijama o Siriji koje su podnele Francuska – koja poziva ba okončanje vazdušnih napada na Alepo, i Rusija – koja ne pominje zaustavljanje bombardovanja.

U ratu, koji je ušao u šestu godinu, do sada je ubijeno najmanje 300.000 ljudi. Rat pokušavaju da zaustave dve sukobljene strane: Rusija, koja podržava vladu sirijskog predsednika Bašara Al Asada i zapadnih sila koje podržavaju opozicione pobunjenike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar