U trendu

Amerika obećava da će primiti više sirijskih izbeglica

Iako je Evropa na udaru talasa sirijskih izbeglica iz geografskih razloga, poslednjih dana su mnoge zemlje s one strane Atlantika, među kojima Brazil, Venecuela, Argentina, Čile, Panama i Sjedinjene Američke Države, predložile da se solidarišu i otvore svoja vrata za izbeglice.

Sjedinjene Američke Države su najavile da će primiti još 5.000 izbeglica pored obećanih 70.000, što znači 75.000 njih godišnje, prenosi francuski list „Figaro“ podsećajući da su SAD od početka sukoba u Siriji primile oko 1.500 izbeglica.

„Pored toga što ćemo primiti više Sirijaca, spremni smo da primimo više afričkih izbeglica sledeće godine“, rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta, koji objašnjava da se pod povećanjem broja primljenih izbeglica podrazumeva prihvat osoba iz celog sveta.

Brazilska predsednica Dilma Rusef je pocetkom nedelje izrazila spremnost da „raširenih ruku“ primi izbeglice koje bi, isterane iz svoje zemlje, želele da dođu da žive i rade i doprinesu prosperitetu i miru u Brazilu.

Ta zemlja je već primila 2.000 sirijskih izbeglica i ublažila imigracione procedure za Sirijce, a u brazilskom ministarstvu pravde ističu da je u poslednje četiri godine broj primljenih izbeglica povećan sa 4.000 na 8.400.

Spremnost da primi sirijske izbeglice pokazala je i Venecuela, čiji je predsednik Nikolas Maduro, verni saveznik režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada, izjavio u ponedeljak da želi da primi 20.000 Sirijaca.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Čilea Heraldo Munjos najavio je da je predsednica Mišel Bašele donela odluku o prijemu izbeglica, a ona je nedavno izjavila da trenutnu situaciju vidi kao „tragediju za celo čovečanstvo“.

I predsednik Paname Huan Karlos Varela je poručio da je njegova zemlja spremna da „sa velikim zadovoljstvom“ prihvati sirijske izbeglice.

Od oktobra 2014. godine, u Argentini postoji zvaničan program namenjen Sirijcima i za sada ga je iskoristilo 90 osoba.

U međuvremenu, predstavnik Perua u Andskom parlamentu, čiji su članovi i Kolumbija, Bolivija i Ekvador, zatražio je uvođenje „humanitarne vize“ za Sirijce jer se, kako kaže, „ne može sedeti skrštenih ruku“.

Ipak, integrisanje izbeglica ne teče uvek lako, pa je tako u Urugvaju, jednoj od prvih zemalja koje su uspostavile plan za prijem sirijskih izbeglica, pet porodica spustilo kofere ispred zgrade predsedništva tražeći da napuste tu zemlju pošto se žale na poteškoće u integrisanju, uprkos značajnoj pomoći koju im vlada pruža.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar