U trendu

Amerika opet naoružava teroriste u Siriji

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama olabavio je embargo na izvoz oružja američkim saveznicima za borbu protiv terorizma u Siriji. To znači da SAD sada mogu da isporučuju oružje sirijskoj opoziciji bez ograničenja. U Kremlju strahuju da će to oružje završiti u rukama terorista, što je direktna pretnja za ruske snage u Siriji, za region i ceo svet.

„Sasvim sigurno, najgori ishod takve odluke bi bio da različite vrste oružja, uključujući i mobilne zenitno-raketne sisteme, padnu u ruke terorista, što je protivno međunarodnim konvencijama i predstavlja ozbiljnu pretnju ne samo za ruske Vazdušno-kosmičke snage u Siriji, za taj region, već i za ceo svet“, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Izvor iz američke administracije je ukidanje formalnih ograničenja za isporuke oružja, municije i vojne tehnike američkim saveznicima za borbu protiv terorizma u Siriji „opravdao“ pripremama vezanim za predstojeće napade na Raku, koja je trenutno pod kontrolom terorista. On je Siriju nazvao „sponzorom terorizma“, a poteze američke vlade — „protivtežom“.

U dokumentu koji je potpisao Obama se navodi da „pružanje odbrambenih roba i usluga stranim snagama, koje podržavaju SAD u borbi protiv terorizma u Siriji, ima važan značaj za interese nacionalne bezbednosti SAD“.

Eksperti, međutim, sumnjaju u to da naoružavanje pobunjenika može imati bilo kakve veze sa bezbednošću SAD. Oni podsećaju da se ta fraza o nacionalnoj bezbednosti mogla čuti još za vreme Reganove vlasti, a da su Amerikanci upravo nacionalnom bezbednošću argumentovali i pravdali sve ratove koje su vodili — u Koreji, Vijetnamu, Avganistanu, Iraku, Libiji, i sada u Siriji.

Nijedan od tih ratova, međutim, nije učinio SAD bezbednijim. Štaviše, američko oružje je završavalo u rukama terorista, a na kraju se okretalo čak i protiv samih Amerikanaca.

„Najveći deo ovog oružja će bez ikakve sumnje završiti u rukama islamista, kao što je to bilo i ranije, kada su pripadnici DAEŠ-a i Nusra fronta dobijali ono što je bilo namenjeno takozvanoj ’umerenoj opoziciji‘. Tako da nije pitanje u tome da li će se to desiti, već u tome da li će novi predsednik SAD poništiti ovu Obaminu odluku. Inače, Obama se od prvog dana u predsedničkoj fotelji oslanjao na Saudijce, a poznato je koga oni podržavaju u Sirijskom ratu.

Stoga, ova Obamina odluka je gest zahvalnosti onima koji su ga sve ove godine podržavali“, kaže za Sputnjik ruski vojni analitičar Vladislav Šurigin. Ruski eksperti upozoravaju i da bi ova Obamina odluka mogla da bude usmerena na dalju eskalaciju tenzija u Siriji, a da bi posledice mogle biti nesagledive za ceo svet.

Oni ocenjuju da Obama ovim potezom samo „doliva ulje na vatru“. Ruski eksperti su još ranije govorili o tome da je ovakav scenario moguć. Oni su ukazivali na to da je naoružavanje tzv. „umerene opozicije“ zapravo predvidiv odgovor SAD na dejstva Rusije u Siriji, naročito na uspeh koji sirijska vojska uz pomoć ruske avijacije postiže u Alepu.

Nije tajna da su Amerikanci i ranije naoružavali sirijsku opoziciju, ali ovog puta je reč o ozbiljnijem oružju, koje je u stanju da se suprotstavi ruskim snagama u Siriji.

Analitičari navode da bi Vašington sada mogao da svojim saveznicima u Siriji isporučuje protivtenkovske sisteme, vatreno oružje, uniforme, ali i što je najopasnije — sisteme protivvazduše odbrane. Stručnjaci ističu da u tom slučaju ruska vojska neće sedeti skrštenih ruku i nemo posmatrati te isporuke.

„Uspesi Asadove vojske, koja uz podršku ruskih aviona napreduje u Alepu, imaju veliki strateški značaj. Amerikanci su prvo odreagovali tako što su formirali tzv. ’sirijske elitne snage‘, koje učestvuju u oslobađanju Rake. Tim potezom, kao i ovom odlukom o oružju, SAD zapravo pokušavaju da postignu rezultat koji bi bio sličan onome koji je postigla vladina armija u Alepu.

Osim toga, isporuka mobilnih zenitno-raketnih sistema saveznicima u Siriji bila bi direktna pretnja za rusku avijaciju u Siriji, a samim tim Amerika time šalje Rusiji nedvosmislenu poruku. Ali, i dalje verujem da se sirijski konflikt ne može rešiti vojnim putem, da će prevladati zdrav razum i da će SAD i Rusija kad-tad započeti pregovarački proces o normalizaciji u Siriji, koji bi bio zasnovan na međusobnom poverenju, jer od toga zavisi budućnost regiona“, kaže za Sputnjik Jurij Nabijev, stručnjak za Bliski istok.

Ukoliko Amerikanci isporuče oružje svojim saveznicima, ono će direktno biti upereno i protiv sirijske vojske, a ne bi trebalo zaboraviti ni da je cilj Vašingtona svrgavanje sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Međutim, postavlja još jedno pitanje — da li je Obama ublažavanjem embarga na izvoz oružja namenjenog američkim saveznicima u Siriji „zabiberio“ Putinu ili Trampu?

Potpuno je jasno da je ovaj potez nobelovca Obame direktna pretnja Rusiji i ruskoj vojsci u Siriji. Međutim, eksperti smatraju i da odlazeća Obamina administracija na sve načine pokušava da zakomplikuje politički kurs Donalda Trampa. U svakom slučaju, sada ostaje da se vidi i da li će američki Kongres odobriti Obaminu odluku.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar