U trendu

Amerikanci: Nismo mi, Rusi su bombardovali sirijsku vojsku

Sirijski vojnici koji su poginuli u nedelju u vazdušnom napadu na zapadu zemlje, najverovatnije su stradali u akciji ruskih aviona, uprkos optužbama na račun koalicije koju predvode SAD, tvrde američki zvaničnici.

Kako prenosi AFP, zvaničnici SAD koji nisu želeli da im se pominju imena, kažu da „pretpostavljaju da su Rusi“ izveli te napade.

„Znamo da su Rusi bili aktivni oko Deir Ezora“, dela Sirije gde je izveden napad, rekao je jedan od njih.

SAD redovno optužuju Rusiju da koristi bombe koje su manje precizne od američkih, podseća AFP.

Drugi američki zvaničnik kaže da je napad izvelo 12 strateških bombardera „tupoljev-22M3“ iz ruske vojne baze Mozdok u Severnoj Osetiji.

Vlasti u Damasku izrazile su zgroženost zbog toga napada koji su, u pismu Savetu bezbednosti i generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu, nazvale „flagrantnom agresijom“ koalicije koju predvode Amerikanci.

Najmanje četiri sirijska vojnika su poginula, dok ih je 13 povređeno u vazdušnom napadu koalicije na vojni kamp kod grada Ajaša, naveli su ranije sirijski vojni izvori i opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu.

U saopštenju Opservatorije stoji da je u vazdušnom napadu „međunarodne koalicije“ gađan vojni kamp u zapadnoj provinciji Deir Ezor, oko dva kilometra udaljen od područja koje je pod kontrolom Islamske države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.