U trendu

Amerikanci vole šumadijsku rakiju, vina i mineralnu vodu

Tri šumadijske kompanije koje proizvode mineralnu vodu, rakiju i vino „Knjaz Miloš“, „Flores“ i vinarija „Aleksandrović“ povećale su, u prvih sedam meseci ove godine, izvoz svojih proizvoda na američko tržište za 10 do 20 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Pored kvaliteta proizvoda ovih kompanija, koji je prepoznat na američkom tržištu, drugi razlog povećanja izvoza je u odluci američkog Kongresa da Srbiji odobri status povlašćene nacije u trgovini, odnosno izvoz oko 5.000 proizvoda, bez carine.

U kompaniji „Knjaz Miloš“ Tanjugu je rečeno da su u skladu sa novom strategijom razvoja ponosni na rezultate koje su uspeli da postignu u ovoj godini.

„U periodu od januara do avgusta ove godine povećali smo prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama za skoro 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, navedeno je u pisanoj izjavi kompanije „Knjaz Miloš“.

Najtraženiji proizvod je, dodaju u toj kompaniji, gazirana mineralna voda „Knjaz Miloš“, čiji kvalitet potrošači na inostranom tržištu prepoznaju.

„Budući da je Republici Srbiji nakon dve godine ponovo odobren Generalni sistem preferencijala za bescarinski izvoz proizvoda na tržište SAD, nastojaćemo da planskim sprovođenjem strategije razvoja iskoristimo sve benefite tokom perioda povlašćenog statusa, a u cilju unapređenja izvoza i poboljšanja saradnje sa američkim kompanijama“, navode u aranđelovačkoj fabrici „Knjaz Miloš“.

Povećanje izvoza na američko tržište za do 10 do 12 odsto beleže i u kompaniji „Flores“ iz Divostina kod Kragujevca, koja je žestoka pića na to tržište izvezla u vrednosti od oko 130.000 dolara.

Ova kompanija, pored „žute ose“ kao visokokvalitetnog brenda šljivovice, proizvodi i „belu osu“, „srpsku lozu“, „žutu lincuru“…

„Najviše je izvezeno u Čikago i Njujork. Od ukupno izvezenih boca žestokog pića, oko 80 odsto je ‘žuta osa’. Na američko tržište izvezli smo i lozovaču i ‘belu osu'“, izjavio je Tanjugu direktor „Floresa“ Miomir Pljakić i istakao „da se izvoz na američko tržište širi, bez pompe i reklame“.

Vlasnik vinarije „Aleksandrović“ u Vinči, kod Topole, Božidar Aleksandrović u izjavi Tanjugu je rekla da je do sada na meričko tržište izvezeno vina u vrednosti od oko 100.000 dolara.

„Očekujemo do kraja godine još jednu veću isporuku“, rekao je Aleksandrović i dodao da su prisutnost na tržištu i kontinuitet kvaliteta vina doprineli povećanju tražnje.

Prema njegovim rečima, na tržište SAD ta vinarija je izvezla najpoznatije brendove i to belo vino „Trijumf“ i crveno vino „Regent“.

Izvoz bezalkoholnih i alkoholnih pića Sšumadije, kao i Pomoravlja, prema podacima Regionalne privredne komore Kragujevac, beleži dobre rezultate ne samo kada je reč o izovzu na američko tržište već i u druge zemlje sveta, pri čemu ostvaruje značajan suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni.

„Za prvih sedam meseci ove godine na inostrana tržišta plasirano je bezalkoholnih i alkoholnih pića u vrednosti od 6,8 miliona dolara, a vrednost uvoza iznosi 25.000 dolara“, ističu u Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.