U trendu

Analitičari: Medijski rat u cilju izbacivanja Rusije s Bliskog istoka

Medijski navodi i laži o operacijama ruskih vazduhoplovnih snaga protiv Islamske države u Siriji proizilaze iz straha da će se borba Rusije protiv te terorističke organizacije pokazati mnogo efikasnijom nego svi napori koje je do sada preduzela koalicija pod vođstvom SAD, ocenjuju ruski stručnjaci.

Cilj tih medijskih napada i kooridnisanih akcija međunarodne koalicije koju predvode SAD, prema njihovom mišljenju, jeste izbacivanje Rusije s područja bogatog naftom na Bliskom istoku.

„Laži, glasine i spekulacije su odlike medijskih tokova modernog sveta. Korišćenjem Interneta, fotografija snimljena pre tri ili četiri godine na nekom žarištu može biti postavljena na vebsajt u roku od nekoliko minuta i biti predstavljena kao događaj koji se desio pre neki dan“, izjavio je za agenciju TASS direktor Centra političkih tehnologija Aleksej Makarkin.

On kaže da se upravo to danas dešava u Siriji.

Direktor Instituta za političke studije Sergej Markov izjavio je da deklaracija koju su u petak objavile Turska, SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Katar i Saudijska Arabija, u kojoj pozivaju Rusiju da prekine napade na, kako tvrde, sirijsku opoziciju i civile, predstavlja „krik očaja“.

„Ta deklaracija SAD i njenih partnera u međunarodnoj koaliciji je potpuno koordinisana kampanja čiji je cilj da se natera Rusija da prestane da se bavi svetskim problemima. Bliski istok je ‘svetska benzinska pumpa’ koja obezbeđuje gorivo za većinu razvijenih ekonomija. Zbog toga, cilj SAD i njihovih saveznika je da izbace Rusiju s Bliskog istoka, da osujete njene operacije protiv Islamske države u Siriji i da ojačaju njihov stisak u regionu“, ocenio je Markov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.