U trendu

Angela Merkel ličnost godine

Nemačka kancelarka Angela Merkel je osoba godine po izboru magazina „Time“.

Nensi Gibs, urednica „Time“ magazina napisala je da je Merkel izabrana za osobu godine „jer se usudila da zatraži od svoje zemlje više nego što bi većina drugih političara, zbog toga što je čvrsto ustala protiv tiranije i pružila nepokolebljivo moralno vođstvo u svetu gde ga uopšte nema“.

Merkel je godinu počela tako što se suprostavila ruskom predsedniku Vladimiru Putinu oko Ukrajine. Potom je došla grčka kriza koja je zapretila celoj Evrozoni. Merkel se, kako piše „Time“, sa njom čvrsto nosila. Uloga Merkelove u izbegličkoj krizi koja pogađa svet dovela je do toga da je neki nazivaju i ‘evropskom savešću’.

– Otvorila je nemačka vrata, kada su ih druge evropske zemlje zalupile. Suočena je sa intenzivnim pritiskom i kritikama i od svojih državljana, ali i konzervativnih saveznika. Posmatrajući izbeglice kao žrtve koje treba spasiti, a ne osvajače koje treba odbiti, ova žena, odrasla iza železne zavese, rizikovala je sa slobodom – napisala je Gibs.

Njen politički stil je nemati ga: bez dekora, bez prestiža, bez harizme, samo oštar osećaj moći onog koji se trudi da preživi, objasnio je „Time“ svoju odluku.

„Time“ od 1927. dodeljuje nagradu pojedincima koji su u protekloj godini na pozitivan ili negativan način uticali na okolinu, a pobednika bira uredništvo magazina.

U konkurenciji titulu osobe godine, bili su među ostalim ruski predsednik Vladimir Putin, republikanski kandidat za američkog predsednika Donald Tramp, vođa Islamske države Abu Bakr Al-Bagdadi, Kejtlin Džener, iranski predsednik Hasan Ruani i drugi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.