U trendu

Angela Merkel očekuje da će se izbeglice vratiti posle rata

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas očekivanje da će se najveći deo izbeglica, sada u Nemačkoj, vratiti svojim domovima kada nastupi mir u Siriji.

„Kada nastupi mir u Siriji i džihadisti iz Islamske države budu poraženi u Iraku, očekujemo da će se veći deo izbeglica vratiti svojim zemljama, uz znanje koje će steći kod nas“, rekla je Angela Merkel.

Nemačka kancelarka, koja je prošle godine otvorila granice i primila 1,1 miliona izbeglica s Bliskog istoka, uporedila je sadašnju situaciju s izbeglicama s prostora bivše Jugoslavije 90-ih godina, navodeći da se 70 odsto tih izbeglica vratilo svojim kućama kada je nastupio mir na tom području.

Nemačko Ministarstvo unutrašnih poslova saopštilo je prošle nedelje da zemlja dnevno primi oko 2.000 novih izbeglica, a odbije oko 200 njih na svojim granicama.

Nemačke vlasti su odlučile da uvedu strože granične kontrole pošto je zemlja 2015. godine primila rekordni broj od 1,1 milion izbeglica, što je izazvalo polemike u zemlji i kritike na račun Angele Merkel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.