U trendu

Angela Merkel protiv dvojnog državljanstva

Članovi Hrišćansko-demokratske unije (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel glasali su danas za ukidanje propisa kojim se deci imigranata omogućava dobijanje dvojnog državljanstva.

Deca imigranata rodjena u Nemačkoj morala su do pre dve godine da se odluče za jedno od dva državljanstva u periodu izmedju osamnaeste i dvadeset treće godine života, što je u velikoj meri uticalo na veliku tursku zajednicu u toj zemlji.

Socijademokrate, partneri levog centra Merkelove u aktuelnoj koaliciji, insistirali su da se donese propis kojim bi se deci imigranata omogućilo da dobiju dvojno državljanstvo i to je bio jedan od njihovih uslova da udju u vladu posle izbora 2013. godine.

Ta mera nikada nije bila popularna kod konzervativaca Angele Merkel. Delegati su na konvenciji u Esenu podržali predlog omladinskog krila CDU koje je zahtevalo vraćanje na stari sistem.

Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer protivio se predlogu za ukidanje dvojnog državljanstva, uz napomenu da se koalicioni partneri nakon izbora iduće godine verovatno neće sa tim složiti

Čini se da današnja odluka reflektuje želje medju nekim članovima CDU za oštrijim konzervativnim profilom, navodi agencija AP.

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je potpuno ukidanje nošenja burke, navodeći da „integralno prekrivanje lica treba da bude zabranjeno tamo gde je pravno moguće“. Obećala je da se izbeglička kriza, kakva je zabeležena prošle godine, ne sme više ponoviti, kao i oštrija pravila za deportaciju.

Nemački ministar pravde, socijaldemokrata Hajko Mas ocenio je da bi oštrija procedura za dobijanje dvojnog državljanstva bila „veliki korak unazad za integraciju“ i da se njegova partija neće složiti sa tim.

Stranka Angele Merkel vodi u anketama, ali najverovatnije neće moći sama da formira vladu posle izbora koji se održavaju sledeće godine. CDU je najavio da neće saradjivati sa nacionalistički nastrojenom Alternativom za Nemačku (AfD), koja je stekla popularnost kritikujući politiku nemačke kancelarke prema migrantima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar