U trendu

Ankara da ne rešava kurdsko pitanje u Siriji

Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero pozvao je u subotu Tursku da bude umerena u svojoj vojnoj intervenciji u Siriji i upozorio Ankaru da ne pada u iskušenje da rešava kurdsko pitanje na sirijskoj teritoriji, objavili su francuski mediji.

Ero je istovremeno, u danas objavljenom intervjuu francuskom listu „Mond“, pozdravio angažovanje Turske u borbi protiv Islamske države u Siriji.

„Dobro je što Turska otvoreno učestvuje u borbi protiv Daeša (Islamske države), na čijem je snažnom udaru. Takođe je legitimno da Turska osigura bezbednost svoje granice. Ali, treba da pazi da nasilje ne uzme maha i da eventualno ne padne u iskušenje da u Siriji pokuša da delimično reši kurdsko pitanje“, rekao je Ero.

Francuski ministar spoljnih poslova je, takođe, poručio da Francuska osuđuje Kurdistansku radničku partiju (PKK), koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, i napade koje PKK izvodi u Turskoj.

„Međutim, u Siriji se kurdske vojne jedinice uspešno bore protiv Islamske države“, istakao je Ero.

Kurdske snage u Siriji uživaju podršku zapadnih zemalja, na čelu sa SAD, koje ih čak smatraju najboljim borcima protiv džihadista.

Turska vojska je u sredu počela operaciju „Štit Eufrata“ na sirijskoj teritoriji s ciljem da istera Islamsku državu iz te zone ali i, istovremeno, da se suprotstavi napredovanju kurdskih milicija za koje tvrdi da nameravaju da oforme koridor duž granice sa Turskom.

Danas su izbili sukobi između kurdskih milicija i turskih snaga u tenkovima u provinciji Alep na severu Sirije, prvi put otkako je Ankara u tu zemlju poslala oklopna vozila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.