U trendu

Anketa: 40 odsto Nemaca želi da Merkelova podnese ostavku

Najnovije ankete pokazuju da 40 odsto Nemaca smatra da bi kancelarka Angela Merkel trebalo da podnese ostavku zbog svoje politike prema izbeglicama, objavio je danas magazin Fokus.

Prema anketi, 45,2 odsto ispitanika veruje da Merkelova politika prema izbeglicama nije razlog da podnese ostavku.

To je prva anketa u kojoj je postavljeno pitanje da li bi Merkel trebalo da podnese ostavku.

U anketi, koju je sprovela Insa, učestvovalo je 2.047 Nemaca.

Anketa je obavljena u periodu od 22. do 25. januara, preneo je Rojters.

Britanska agencija podseća da je popularnost Merkelove početkom prošle godine bila na vrhuncu, ali da je poslednjih meseci u padu pošto članovi njenog konzervativnog bloka vrše pritisak da zauzme oštriji stav prema azilantima.

Prema drugoj anketi, koju je objavila istraživačka grupa Elektor, podrška Merkelovom konzervativnom bloku je stabilna – 37 odsto.

U septembru prošle godine ta podrška je iznosila 42 odsto.

Vladajuća koalicija u Nemačkoj postigla je juče sporazum o migrantima koji podrazumeva određena ograničenja kada je reč o prijemu njihove rodbine u Nemačku.

Sporazum predviđa da migrantima koji se nisu suočili sa „neposrednim ličnim progonom“, neće biti dozvoljeno da dovedu rođake da im se pridruže u periodu od dve godine, rekao je vicekancelar Zigmar Gabrijel posle sastanka sa Angelom Merkel i guvernerom Bavarske Horstom Zehoferom.

Koaliciona vlada, takođe, planira da proglasi Maroko, Alžir i Tunis bezbednim državama porekla, kazao je Gabrijel, što će olakšati vraćanje migranata u te zemlje.

Nemački analitičar Mihael Špreng nedavno je izjavio da će se Merkel u narednih osam nedelja naći pod velikim pritiskom zbog izbegličke krize i da će biti prinuđena da postavi pitanje poverenje vladi, objavio je bečki dnevnik Esterajh.

„Merkel je u ogromnoj opasnosti. Može biti da će se situacija do te mere zaoštriti da će biti prinuđena da postavi pitanje poverenje vladi u Bundestagu“, rekao je Špreng bečkom dnevniku.

Nemačka je registrovala blizu 1,1 milion ljudi kao tražioce azila prošle godine, među kojima blizu 430.000 Sirijaca, a cilj joj je da ove godine taj broj bude manji, naveo je AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.