U trendu

Anketa: Vals ne bi ušao u drugi krug

Manuel Vals koji je najavio kandidaturu na predsedničkim izborima u Francuskoj 2017. godini ne bi dobio dovoljnu podršku da pređe u drugi krug, pokazuje danas objavljena anketa javnog mnjenja.

Vals je ove nedelje podneo ostavku na mesto premijera kako bi ušao u predsedničku trku nakon što je francuski predsednik Fransoa Oland odlučio da se ne kandiduje za drugi mandat.

Ukoliko bude izabran za kandidata Socijalisticke partije na preliminarnim izborima u januaru, Vals će dobiti samo 13 odsto glasova u prvom krugu koji je zakazan za 23. april, pokazuje anketa BVA-Selsfors, prenosi Rojters.

Vals bi prošao bolje samo ukoliko njegov glavni levičarski rival, vatreni Žan Luk-Melanšon i njegov bivši ministar ekonomije Emanuel Makron ne bi učestvovali u izborima.

Po tom scenariju, Vals bi dobio 21 odsto, ali to i dalje ne bi bilo dovoljno da se kvalifikuje za drugu rundu, navodi britanska agencija.

Istraživanje je potvrdilo ranije ankete po kojima bi se konzervativni kandidat Fransoa Fijon i liderka desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen kvalifikovali za drugu rundu, ko god da bude kandidat levice.

Predviđa se takođe da bi Fijon u drugom krugu ubedljivo pobedio Le Penovu sa 67 naspram 33 odsto glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar