U trendu

Ankete: Tramp i Kruz gotovo izjednačeni

Prema najnovijim anketama u SAD, milijarder Donald Tramp i konzervativni senator iz Teksasa Ted Kruz gotovo su potpuno izjednačeni u američkoj saveznoj državi Ajovi, nekoliko dana pred prvo glasanje u trci za republikansku predsedničku nominaciju 2016.

Tramp uživa podršku 31 odsto republikanskih birača koji će verovatno učestvovati na stranačkim izborima u Ajovi sledećeg ponedeljka, dok Kruz ima 29 odsto, pokazuja nova istraživanja Univerziteta Kvinipijak.

Međutim, ankete na nacionalnom nivou pokazuju da Tramp, vlasnik hotela i kasina ima ubedljivu prednost u odnosu na Kruza i ostalih 10 kandidata koji još više zaostaju za njim u trci za republikansku nominaciju, prenose agencije.

Stručnjak univerziteta Kvinipijak, Piter Braun, kaže da je teško predvideti ishod republikanskih izbora u Ajovi, i da se sve svodi na odziv birača, budući da se četiri od deset potencijalnih učesnika u primarnim izborima u toj državi još nije definitivno opredelilo kojeg će kandidata podržati, prenosi Glas Amerike.

Ted Kruz je naglasio značaj stranačkih skupova u Ajovi, iako je reč o tek prvom u dugom nizu glasanja u pojedinačnim državama, pre nego što republikanski kandidat bude nominovan na nacionalnoj konvenciji u julu.

Kruz je grupi verskih lidera u Ajovi rekao da bi „Tramp mogao da bude nezaustavljiv“ ukoliko pobedi u Ajovi. Ankete pokazuju da njujorški mogul vodi daleko ispred svih u severoistočnoj državi Nju Hempšir, sledećoj državi koja glasa posle Ajove.

Nova, nacionalna anketa koju su sproveli CNN i ORC pokazuje da Tramp ima podršku 41 procenta republikanaca, dvostruko više od Kruza koga podržava 19 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.