U trendu

Apel prvih dama da se ne zabrani abortus

Prve dame Poljske, supruge demokratski izabranih predsednika nakon pada komunističkog režima, izuzev sadašnje, Agate Kornhauzer Dude uputile su političarima i Poljskoj katoličkoj crkvi otvoreno pismo sa apelom da se Poljakinjama ne ukida pravo da makar u tri izuzetka smeju legalno da veštački prekinu trudnoću.

„Svaki abortus je drama, ali ta drama ne sme još da se produbljuje tako da se žene teraju da radjaju decu začetu u silovanju ili da rizikuju svoje zdravlje i život da dete rode“, upozorile su Danuta Valensa, Jolanta Kvašnjevska i Ana Komorovska.

Supruga legende poljskog otpora komunističkom režimu Leha Valense, inače revnosna vernica i majka sedmoro dece, supruga nekadašnjeg komunističkog ministra pa postkomunističkog predsednika Aleksandra Kvašnjevskog kao i Ana Komorovska složile su se bez problema da ne treba radikalizovati zakon i odstupati od sadašnjeg kompromisa.

„Do kompromisa se došlo uz veliki trud i bez obzira na to što su ga osporavali i protivnici abortusa i pristalice štiti obe strane od radikalizacije zakona. Zato smo odlučile da ga branimo“, poručile su u otvorenom pismu bivše prve dame Poljske.

Omiljena prva dama Marija Kačinjska, koja je zajedno sa suprugom predsednikom Lehom Kačinjskim, visokom državnom i vojnom delegacijom i članovima posade poginula u avionskoj nesreći u Smolensku 10. aprila 2010. godine, svoj odlučni stav da Poljakinjama mora da se ostavi pravo da prekinu trudnoću ukoliko je ona rizik za njihovo zdravlje i život, ukoliko je teško oštećen i deformisan plod i ukoliko je plod zločina, silovanja ili incesta, iznela je javno ranije, prilikom prethodnog pokušaja da se abortus potpuno zabrani.

Sadašnja prva dama Agata Duda ćutke je prešla preko apela da se oglasi hiljada Poljakinja koje već dva vikenda izlaze na ulice Varšave i drugih poljskih gradova, ne samo da brane sadašnji restriktivni zakon već i da zahtevaju legalizaciju prekida trudnoće kao pravo koje imaju ostale Evropljanke. 

Buru oko abortusa i sadašnjeg poljskog zakona o veštačkom prekidu trudnoće od koga radikalniji ima u Evropi samo Malta gde je abortus bezuslovno zabranjen, izazvala je Poljska katolička crkva koja je na misama početkom aprila zatražila od svih vernika da podrže potpunu zabranu abortusa i zaštitu prava na život od začeća.

U poljsko parlamentu nalazi se predlog gradjanskih aktivista da se abortus potpuno zabrani sa drakonskim zatvorskim kaznama od pet godina za lekare i trudnice koje bi pobacile, uz obavezu da one dokazuju policiji da to nisu učinile namerno.

Jačina protesta i hiljade Poljakinja uz poklič „Biskupi, dalje ruke od naših gaćica“ na ulicama iznenadile su i vladajuće konzervativce koji su po oceni analitičara skloni da zabranom abortusa vrate politički dug Poljskoj katoličkoj crkvi za to što ih je podržala u kampanji pred parlamentarne izbore u jesen.

Premijerka Beata Šidlo koja je prvo kazala da podržava potpunu zabranu abortusa, sada se povukla s tim da je to navodno samo njeno privatno mišljenje a popustio je i Episkopat Poljske katoličke crkve, ali samo utoliko što i dalje insistira da se abortus bez izuzetaka zabrani ali da se žene koje ipak veštački prekinu trudnoću ne kažnjavaju i ne šalju u zatvor.

„Ne želimo da kažnjavamo žene“, poručili su juče katolički poljski biskupi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.