U trendu

Asad zahvalio Putinu na pomoći

Sirijski predsednik Basar el Asad vratio se u Damask posle iznenadne posete Moskvi, gde je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zahvalio na pomoci, javile su agencije, pozivajuci se na sirijske i ruske izvore. 
„Poseta Moskvi bila je u utorak i on je danas u Damasku“, rekao je portparol sirijskog predsednika.
 
Predsednik Putin obavestio je Asada da ce razgovarati s predstavnicima svetskih sila kako bi se doslo do politickog resenja u Siriji, istovremeno se boreci protiv terorizma, navodi se iz istih izvora.  

Sirijska televizija je prenela da je Basar el Asad „u ime sirijskog naroda Putinu izrazio zahvalnost zbog ruske podrske u borbi protiv terorizma“.

„Predsednik Putin je izrazio spremnost da pomogne u vojnim operacijama i politickim procesima u Siriji“, navodi se u televizijskom izvestaju.

Zahvalivsi Putinu na „pomoci“, Basar el Asad je ocenio da bi bi se bez ruske intervencije u Siriji „terorizam“ dalje sirio.

„Terorizam bi se bio rasirio na terenu da nije bilo vasih (vojnih) akcija i vase odluke“ da intervenisete u Siriji, izjavio je sirijski predsednik tokom sastanka u Kremlju.

Putin je rekao da je Rusija, na zahtev Damaska, uputila dragocenu pomoc sirijskom  narodu u borbi protiv terorizma.

Ruski predsedik je podvukao da je politicko resenje konflikta moguce, „uz ucesce svih politickih, etnickih i verskih snaga“ u zemlji, dodajuci da poslednju rec treba da da sirijski narod.   

„Spremni smo da uradimo sve sto je u nasom moci, ne samo u okviru borbe protiv terorizma vec i u okviru politickog procesa“, dodao je Putin.  

Govoreci o ruskoj vojnoj intervenciji, Putin je rekao da ono sto u vezi sa tim zabrinjava Rusiju jeste to sto se, nazalost, na sirijskoj teritoriji bori najmanje 4.000 boraca iz  bivseg SSSR-a.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.