U trendu

Austrija se odlučila za Van der Belena, Hofer priznao poraz

Slobodarska partija Austrije (FPO) i njen kandidat na predsedničkim izborima Norbert Hofer priznali su poraz i čestitali novom predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu pobedu.

Već prvi preliminarni rezultati predsedničkih izbora u Austriji, na osnovu 60 odsto izbrojanih glasova, ranije popodne, ukazivali su da je na današnjim izborima pobedio Van der Belen, kandidat koga podržavaju Zeleni.

Građani Austrije odlučili su se time za nastavak dosadašnje politike, a protiv neizvesnosti koju bi, kako se ocenjivalo, doneo izbor desničarskog kandidata Norberta Hofera.

Prema pomenutim preliminarnim rezultatima, Van der Belen je osvojio 53,6 odsto glasova, a kandidat desničarske Slobodarske partije (FPO) Hofer 46,4 procenata.

Ta razlika se činila nedostižnom, a čekanje na rezultate koji stižu poštom – nepotrebnim.

Austrijanci su se odlučili protiv Hofera, od kojeg je strepela i međunarodna zajednica, jer mu je pripisivano da će tražiti istupanje Austrije iz EU, i ujedno ojačati desnicu širom starog kontinenta.

Hofer je, u prvoj reakciji, preko Fejsbuka, izrazio žaljenje što nije pošlo za rzkom da pobedi, te se zahvalio biračima na podršci.

„Rado bih pazio na našu Austriju“; naglasio je on ujedno čestitajući Van der Belenu na uspehu.

„Molim sve Austrijance da sarađuju u budu jedinstveni. MI smo svi Austrija, nezavisno od odluka na izborima“; podvukao je on.

Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe čestitao je Van der Belenu i rekao da je važno da se u jednoj demokratiji poštuje demokratski izbor.

Izrazio je nadu da će Van der Belen biti dobar i fer pobednik.

Takođe je izrazio žaljenje zbog poraza Hofera, koji je, prema njegovim rečima, uložio velike napore u protekloj godini.

Generalni sekretar FPO Herbert Kikl čestitao je prvi Van der Belenu, dodajući da je Hofer ostvario istorijski rezultat u istoriji stranke, što će biti odlična osnova za dalje izbore.

Novi predsednik Austrije profesor i iskusan političar

Novi predsednik Austrije Van der Belen koji je večeras, prema preliminarnim rezultatima, pobedio na predsedničkim izborima u Austriji političar je sa dugogodišnjim iskustvom koji je u toku kampanje obećao da će biti nadstranački šef države, iako je u trku ušao uz podršku stranke Zelenih.

Van der Belen, koji je rođen pre 72 godine u Beču, dete je majke Estonke i oca Rusa, a detinjstvo je proveo u austrijskoj pokrajini Tirol.

Preci po ocu Aleksandera van der Belena su se preselili iz Holandije u Rusiju krajem 17. veka i od 18. veka su živeli u Pskovskoj guberniji.

Njegov otac se rodio u Pskovu, ali je nakon Oktobarske revolucije emigrirao u Estoniju, gde se upoznao sa budućom majkom novog predsednika, te se 1940. preselio u Austriju.

Van der Belen je kasno ušao u politiku, najpre je bio član Socijaldemokratske partije (SPO), ali je kasnije prešao u stranku Zelenih, čiji je bio poslanik od 1994.

Nije dugo trebalo da profesor privrede krene da se penje u hijerarhiji Zelenih i, zbog odlične retorike, garnirane humorom, uskoro postane i zvezda te stranke, iako su njegovi stavovi po partijskoj bazi suviše ekonomsko-liberalni.

On je 1999. postao i lider Zelenih, a stranku, koju je vodio desetak godina.

Za njegovo vreme Zeleni su ređali izborne uspehe, a kada je 2008. lošije prošao na glasanju nego što je očekivao, predao je kormilo stranke Evi Glavišnig.

Van der Belen je oko sebe okupio značajna imena iz političkog i kulturnog života Austrije koja su podržala njegovu kandidaturu.

Svi koji se plaše uspona desnice podržavali su šarmantnog profesora, koji će nakon ove pobede biti jedan od najstarijih predsednika.

Van der Belen se tokom kampanje predstavljao kao kandidat centra nastojeći da privuče građane strahom od desnice.

On je u drugom krugu, krajem maja, pobedio tesno, osvojivši 50,3 odsto glasova, ali je ishod galsanja poništio Ustavni sud zbog neregualrnosti oko prebrojavanja glasova pristiglih putem pošte.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar