U trendu

Austrija se priprema za novu izbornu trku u senci Bregzita

Austrija se priprema za novu izbornu trku pošto je Ustavni sud doneo odluku o poništenju rezultata predsedničkih izbora, ali bi ta trka mogla ovog puta da ima pozadinu Bregzita, posle odluke Britanaca na istupe iz Evropske unije (EU), ocenila je danas agencija Frans pres.

Ustavni sud Austrije doneo je u petak odluku o poništenju rezultata predsedničkih izbora na kojima je bivši lider Zelenih Aleksander Van der Belen tesno pobedio ultradesničara Norberta Hofera.

Tom odlukom bez presedana usvojena je žalba lidera ultradesničarske Slobodarske partije Austrije Norberta Hofera i otvorena mogućnost ponovnog glasaja, najverovatnije na jesen.

Odluka suda koja je za ultradesničare označena kao Hoferova pobeda, dovodi do organizovanja novih izbora u atmosferi evropske nesigurnosti zbog Bregzita.

„Ta tema će se neminovno nametnuti tokom kampanje“, ocenio je politkolog Tomas Hofer i dodao da je to „neočekivana prilika“ da vodja ekstremne desnice pristupi funkciji predsednika u jednoj zemalja EU.

Predsednica francuskih ekstremnih desničara Marin Le Pen pozdravila je odluku suda uz ocenu da je organizovanje „novih izbora dobra vest za patriote“.

Marin Le Pen je dodala da je „srećna pobeda pristalica Bregzita prilika da Austrija povrati nacionalni ponos i vrati se putu slobode“.

Taj evroskepticizam se pojavljuje kao osetljivo pitanje u Austriji koja se nalazi geografski u srcu Evrope i veoma zavisi od izvoza.

„Velika većina Austrijanaca se protivi izlasku iz EU“; izjavio je stručnjak Hubert Sikinger i dodao da Hofer sigurno neće insistirati na tom pitanju.

Hofer je ipak pooštrio ton poslednjih dana i nagovestio mogućnost referenduma.

Van der Belen, uvereni evrofil, sa svoje strane izražava uverenje da će ponovo pobedi na izborima.

„Ne znamo šta će biti do jeseni s Velikom Britanijom. Bregzit jeste pobedio ali se ne može reći da je doneo neko olakšanje“, dodao je drugi neimenovani austrijski analitičar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.