U trendu

Austrijanci: Nama predsednik i ne treba

Uoči ponavljanja predsedničkih izbora koji su sada zakazani za 4. decembar, mnogi Austrijanci te izbore smatraju nepotrebnim, a velika većina, gotovo 70 odsto, veruje da bi država mogla sasvim dobro da funkcioniše i bez predsednika.

Rezultati istraživanja instituta „Market“ tako pokazuju da devet od deset Austrijanaca jednostavno ne želi da se troši novac za izbore, više od polovine uvereno je da je žalba na drugi krug bila nepotrebna, 89 odsto birača smatra da se samo uz detaljnu kontrolu može govoriti o demokratiji, ali istovremeno 60 odsto ocenjuje da potpuno bezgrešni izbori apsolutno nisu mogući.

Čak 81 odsto Austrijanaca strahuje da su se birači umorili od izbora i da bi izlaznost mogla da padne, njih 65 odsto smatra da budući predsednik treba da bude „neosporavana“ ličnost, 45 odsto ukazuje da bi trebalo da bude iz stranke koja nije kancelarova, a tek 19 odsto bi želelo da predsednik vlada republikom kao u SAD i Francuskoj.

Kakav god bio ishod izbora, koji su odloženi za 4. decembar, funkcija sefa države gubi na ugledu kao moralna instanca, pokazuje istraživanje instituta „Market“.

Naime, dok je pre dve godine 81 odsto birača isticao da je predsednik moralna instanca, to trenutno smatra njih 77 odsto, a istovremeno je broj onih koji misle da bi država mogla biti dobro vođena i bez predsednika, porastao sa 59 na 69 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar