U trendu

Austrijanci strahuju od terorizma

Osećaj nemira i nesigurnosti sve je prisutniji u Austriji posle terorističkih napada proteklih nedelja u Evropi, piše bečki dnevnik „Prese“.

Prema istraživanju javnog mnjenja, koji je objavio bečki dnevnik, čak 88 odsto Austrijanaca navodi da se plaši od terorističkih napada u Evropi. Na drugom mestu je bojazan od radikalizacije verskih fanatika, koji ima oko 85 odsto građana. Tek na trećem mestu, sa 76 odsto, nalazi se strah od budućnosti za decu, te zatim sledi strah od daljeg talasa izbeglica (74 odsto).

Prema rezultatima istraživanja, strah od terorističkih napada u Austriji ima 70 odsto Austrijanaca, i time je tek na petom mestu, a istraživači to objašnjavaju podatkom da još nije bilo napada u ovoj zemlji, te trenutno i tesna većina očekuje da će tako i ostati.

Samo 10 odsto je uvereno da će Austrija biti suočena sa terorističkim napadom.

Kada je reč o bezbednosti 38 odsto kaže da se oseća nebezbedno u Austriji, dok svega pet odsto zastupa mišljenje da im se ništa ne može dogoditi u Austriji.

Inače 89 odsto Austrijanaca ukazuje da je u protekle dve godine opala bezbednost u zemlji.

Na pitanje šta je potrebno učiniti da bi se povećao osećaj bezbednosti 58 odsto je navelo da je neophodno da nema daljih terorističkih napada u evropskim zemljama, a na drugom mestu se nalazi obustavljanje talasa migranata.

Takođe 55 odsto anketiranih želi veće policijsko prisustvo, a 46 odsto podržava ponovno uvođenje graničnih kontrola.

Pored toga 18 odsto podržava i istupanje iz EU u cilju povećanja bezbednosti.

Većina Austrijanaca, to jest 57 odsto, želela bi da vlada učini više kako bi zemlju zaštitila od terorističkih napada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.